Retrimiterea în instanță, după 33 de ani, a dosarului Revoluției din 1989, nu aduce mari speranțe de justiție pentru urmașii victimelor. Pentru Harald Pinzhoffer, suferința pierderii mamei este încă vie, ca și lupta pentru aflarea răspunsului la întrebarea: cine este vinovat?
Harald Pinzhoffer avea doar 14 ani când mama sa a fost ucisă de un glonț pe Calea Lipovei din Timișoara. A rămas orfan, iar el și fratele său mai mic au fost crescuți apoi de bunică și de o mătușă.
„O durere imensă (...) S-a întâmplat în 17, era duminică, eram acasă (...) Geamul nostru nedând spre unitatea militară din fața blocului nostru ne-am mutat la niște vecini să ne uităm de pe geam la ce se întâmplă. Între timp, ea a coborât să caute acei vecini, atunci a început să se și tragă și, din păcate, a fost nimerită de gloanțe. A trecut prin inimă...”, a mărturisit Harald Pinzhoffer.
An de an Harald și fratele lui revin la mormântul mamei lor pentru a se reculege. Și speră în continuare că vinovații vor fi pedepsiți.
„În fiecare an se discută un pic, acuma, în decembrie și după aia totul este dat uitării. Cu foarte mare amărăciune am trăit acești 30 de ani, pentru că, încă o dată, căutăm tot timpul adevărul. Ăsta este singurul lucru pe care noi l-am dorit, noi cei ce am pierdut pe cineva din familia noastră. Am vrut adevărul, iar acest adevăr a fost trunchiat și răstălmăcit”, a spus Harald Pinzhoffer.
Dosarul Revoluției retrimis în instanță
Dosarul Revoluției a fost retrimis în instanță, la Înalta Curte, după aproape 33 de ani. Foști oficiali, printre care Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu sunt trimiși în judecată pentru crime împotriva umanității.
„E clar că sunt interese mult prea mari, ca să scape basma curată cei care au fost ”protagoniștii” acelor vremuri. Și în special Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și toți aceia... Acești 30 de ani nu mi-au dat niciun motiv să pot să fiu optimist că, într-adevăr vor fi trași la răspundere. Marea lor victorie a fost c-au reușit să ne dezbine. (...) Au reușit să ne dezbine într-un așa fel încât să nu putem să conlucrăm împreună, pentru a ne cere drepturile cuvenite. ”, a precizat Harald Pinzhoffer.
În 17 decembrie 1989, ziua în care s-a deschis focul asupra populației, pe străzile Timișoarei au fost omorâți 66 de oameni. În total, în România au murit în Revoluție 1.166 de persoane, și au fost rănite peste 4.000.