Aproximativ 4 milioane de români, care fac parte din categoriile vulnerabile, vor primi ajutoare pentru compensarea prețului la energie.
Printre beneficiari se numără pensionarii cu venituri lunare sub 2.000 de lei, persoanele cu dizabilități cu venituri sub 2.000 de lei dar și persoanele care beneficiază de asistență socială. Aceștia vor primi carduri speciale, iar banii vor fi livrați în două tranșe, începând de anul viitor, a anunțat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.
Marcel Boloș: „1400 de lei pe an, în două tranșe. Prima tranșă în februarie 2023, în valoare de 700 de lei, a doua în septembrie 2023, de asemenea 700 de lei. Sunt aprobate categoriile de beneficiari. Toate formele de energie se pot deconta - energie electrică, energie termică, gaze naturale, lemn de foc și alte forme de energie”.
Conform acestuia, numărul estimat al beneficiarilor, aşa cum a fost aprobat de către Guvern, este de 3,9 milioane.
Listele privind beneficiarii, a continuat el, vor fi întocmite de Ministerul Muncii şi mecanismul se va derula prin intermediul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene în parteneriat şi cu implementarea activităţilor necesare pentru cardul pentru energie cu Compania Naţională Poşta Română.
Cum se vor face plățile
Ministrul a precizat că plăţile se vor efectua prin intermediul operaţiunilor de sume în mandat poştal, prin intermediul Companiei Naţionale Poşta Română.
„Sunt două modalităţi de efectuare a acestor plăţi, respectiv prin intermediul oficianţilor poştali sau direct la oficiile poştale. Aici, pentru ca să se poată face o plată pentru sume în mandat poştal e nevoie de trei documente: cardul de energie, care dă dreptul beneficiarului la compensarea preţului la energie, cartea de identitate şi documentul justificativ privind datoria faţă de furnizorul de energie. De reţinut, cardul de energie nu are valoare nominală, are elemente de securitate, respectiv cod de bare, dă dreptul beneficiarului, aşa cum am menţionat, la compensarea preţului la energie, nu este transmisibil şi nu se poate ridica numerar de pe el. Deci, practic, beneficiarul, prin intermediul cardului, face dovada că este beneficiar al acestui tip de ajutor, iar Poşta Română este cea care efectuează aceste plăţi de sume în mandat poştal, respectiv, operează plăţile către furnizorii de energie, aşa cum rezultă din documentele justificative care a fost prezentate de beneficiari”, a explicat Marcel Boloş.