ȘTIINȚĂ ȘI INOVAȚII
Organe printate 3D și adaptarea plantelor la misiunile spațiale. Ce experimente urmează să facă NASA pe ISS
Timp de peste 20 de ani, astronauții de pe Stația Spațială Internațională (ISS) au efectuat mii de experimente științifice. Acum, un nou lot de experimente a sosit la laboratorul orbital, abordând subiecte precum bioimprimarea 3D, adaptarea plantelor - și chiar fertilitatea în spațiu.
Imagini spectaculoase: Telescopul spaţial Hubble a surprins explozia unei stele masive
Cercetătorii americani au anunţat miercuri că Telescopul Spaţial Hubble, lansat de NASA, a reuşit să capteze trei imagini distincte, care ilustrează un interval de opt zile, începând cu doar câteva ore după detonarea unei stele masive.
Roboții, soluția unor vânzări mai mari. Black Friday determină automatizarea mai multor industrii
Black Friday înseamnă vânzări record, iar pentru asta este nevoie de o logistică destul de complexă, astfel că marile companii și firme de curierat angajează oameni în plus pentru a face față acestei perioade.
Inteligența artificială, soluția viitorului în hoteluri și restaurante. Robotul Ghiță a întâmpinat turiștii în Poiana Brașov
Inteligența artificială este soluția viitorului în hotelurile și restaurantele din România. În lipsa forței de muncă, patronii au devenit interesați de roboți, pe care să-i angajeze ca ospătari sau recepționeri.
Invențiile lui Henri Coandă, care au schimbat lumea, la București. Cum arată prima clădire antiseismică proiectată de savant
Joi, la Muzeul Tehnic din București este inaugurată o expoziție care celebrează activitatea de inventator a marelui savant român Henri Coandă. Unele dintre exponate sunt văzute de public în premieră.
Experimente în microgravitație. Cercetătorii de la Măgurele participă la un proiect al Agenției Spațiale Europene
Cercetătorii români de la Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației de la Măgurele iau parte în aceste zile la un experiment care implică ciocnirea particulelor de lichid în spațiu.
Noul instrument NASA ajută la detectarea din spațiu a „super-emițătorilor” de metan
O nouă misiune NASA, un instrument orbital, a permis detectarea din spaţiu a zeci de „super-emiţători” de metan, o performanţă care, potrivit oamenilor de ştiinţă, ar putea contribui la acţiunile pentru limitarea emisiilor în atmosferă a acestui puternic gaz cu efect de seră.
Ambalaj pentru burgeri, realizat din alge. Inovația oamenilor de știință care vor să oprească poluarea cu plastic
Burgerii, cartofii prăjiți sau porțiile de nuggets de pui sunt considerate o gustare delicioasă de către numeroși oameni, însă prea puțini sunt conștienți că ambalajele folosite pentru livrarea mâncării de tip fast-food au impact semnificativ asupra mediului înconjurător
NASA. ”Stâlpii Creației”, o nouă imagine cosmică surprinsă cu ajutorul Telescopului James
Telescopul spațial James Webb de la NASA a surprins un peisaj luxuriant și foarte detaliat cu Stâlpii Creației – locul în care noi stele se formează în nori denși de gaz și praf. Stâlpii tridimensionali arată ca niște formațiuni stâncoase maiestuoase.
Misiune cu succes pentru prima femeie astronaut din Italia. Echipajul SpaceX a aterizat în siguranță pe Pământ
Patru astronauți s-au întors pe Pământ într-o capsulă SpaceX, printre care și prima femeie din Italia în spațiu, după o misiune de șase luni pe Stația Spațială Internațională.
Ferma solară din spațiu, planul prin care Europa vrea să devină lider în domeniul energiei
Europa ar putea fi alimentată cu energie obținută cu ajutorul unor panouri solare uriașe, plasate în spațiul cosmic. Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a elaborat un plan prin care vrea capteze energia Soarelui pentru a putea fi folosită pe Pământ.
Ouă de dinozaur cu o vechime de 80 de milioane de ani, descoperite în China
Un grup de cercetători a descoperit în provincia Jiangxi din centrul Chinei cuiburi fosilizate cu ouă de dinozaur datând din perioada cretacicului târziu, în urmă cu 80 de milioane de ani, au informat media de stat.
Un savant român coordonează un experiment inovator. Cum și de ce au fost implantate celule cerebrale umane la șoareci
Echipa de cercetători coordonată de savantul român Sergiu Pașca a reușit să implanteze un tip de celule cerebrale umane, numite organoide, în exemplare de șoareci tineri. Scopul experimentului a fost studierea unor tulburări psihiatrice complexe.
Taxi zburător cu motor electric, testat de chinezi în Dubai. Vehiculul decolează și aterizează vertical
O compania chineză a testat o mașină zburătoare în Dubai, pentru a oferi o imagine despre tehnologia taxiurilor viitorului care vor plimba oamenii la înălțime, în metropolele cu trafic aglomerat.
O navă a NASA a reuşit să devieze cu succes de la traiectoria sa un asteroid în cadrul unui test de apărare a Pamântului
O navă a NASA a reuşit să devieze cu succes de la traiectoria sa un asteroid, proiectând o navă pe suprafaţa acestuia la sfârşitul lunii septembrie în cursul unei misiuni de testare fără precedent, care va permite omenirii să înveţe cum să se protejeze de o posibilă ameninţare.
Una dintre lunile lui Saturn ar putea fi locuită, conform oamenilor de știință
Enceladus, una dintre lunile lui Saturn, are un potenţial ridicat de a fi locuibilă deoarece oceanul său ar putea fi bogat în fosfor dizolvat, un element important al vieţii, însă nedetectat pe această planetă a sistemului solar, după cum sugerează un nou studiu.
SpaceX lansează în spațiu racheta Falcon 9. Care este scopul misiunii
SpaceX a lansat cu succes în spațiu racheta Falcon 9, la bordul căreia s-au aflat doi sateliți necesari pentru dezvoltarea rețelei de comunicații 5G. Evenimentul face parte din strategia fondatorului companiei, Elon Musk, de explorare a spațiului.
Educație la înălțime în portul Constanța. Drona a survolat portul, într-o lecție online despre istoria navigației
Elevii de la mai multe școli din țară au avut parte, astăzi, de o nouă lecție realizată cu ajutorul tehnologiei. Direct din portul Constanța, învățătorii Mirela Spiță și Nicu Bujor le-au vorbit copiilor despre istoria navigației și importanța celui mai mare port de la Marea Neagră.