ȘTIINȚĂ ȘI INOVAȚII
Un nou test de salivă poate detecta semnele timpurii ale cancerului oral și de gât cu o precizie de 90%
Un nou test care utilizează inteligența artificială pentru a detecta cancerul oral și de gât din mostre de salivă a fost lansat în Statele Unite, în speranța că acest dispozitiv ar putea schimba viitorul detecției cancerului oral și de gât.
Bateria din hârtie activată cu apă, soluția pentru a reduce impactul asupra mediului
O echipă de cercetători de la Laboratoarele Federale Elvețiene pentru Știința și Tehnologia Materialelor (EMPA) a dezvoltat o baterie din hârtie de unică folosință activată cu apă, care ar putea fi folosită pentru a alimenta electronice.
Proteinele capabile să distrugă bacterii - speranţă pentru eliminarea unor boli infecţioase
Un grup de proteine din sistemul imunitar, capabile să distrugă bacteriile ar putea constitui cheia pentru dezvoltarea unor medicamente mai eficiente, care ar putea conduce la eliminarea anumitor boli, precum meningita sau pneumonia.
Farsă pe Twitter: Un cercetător a prezentat o felie de chorizo drept o stea surprinsă cu telescopul James Webb
Un cercetător francez a declanșat un scandal de proporții, după ce a publicat pe Twitter o fotografie cu o o felie de salam chorizo despre care a pretins c-ar fi o imagine a stelei Proxima Centauri.
Braţ robotic folosit pe Marte, construit cu ajutorul cercetătorilor români. Va fi capabil să ia decizii autonome
O echipă de specialişti români va contribui la realizarea unuia dintre cei mai avansaţi roboţi spaţiali. Este vorba despre un braţ robotic ce va fi folosit pentru a prelua mostrele de rocă şi praf de pe planeta Marte şi pentru a le trimite pe Pământ.
NASA a publicat o imagine spectaculoasă a galaxiei Cartwheel, realizată de telescopul James Webb
Agenţia spaţială americană NASA a dat publicităţii marţi o rară şi uluitoare imagine a unei galaxii care se află la o distanţă de 500 de milioane de ani lumină, galaxia Cartwheel („Roata de car”), ale cărei inele se disting cu o claritate fără precedent datorită noului telescop spaţial James Webb.
Frați siamezi uniți în zona craniului, separați printr-o operație realizată cu ajutorul realității virtuale
Doi frați siamezi din Brazilia, uniți în zona craniului, au fost separați ca urmare a unei operații în timpul căreia medicii au fost tehnologie bazată pe realitatea virtuală.
Câte tipuri de COVID-19 lung există? Unii oameni pot avea simptome timp de aproape trei luni de la infectare
O echipă de oameni de știință de la King's College din Londra a ajuns la concluzia că există trei ”tipuri” de COVID-19 lung. Fiecare dintre acestea are propriul set de simptome.
Educație la înălțime. Cum pot accesa profesorii lecții inedite cu imagini din dronă
Dacă este folosită în scopuri nobile, tehnologia este de mare ajutor copiilor. O demonstrează echipa Educație la înălțime, care folosește imaginile din drone pentru a le preda elevilor lecții despre forme de relief sau construcții celebre.
Asfaltul care poate rezista la caniculă. Inginer: Bitumul polimeric rezistă la temperaturi înalte
România nu este scutită de temperaturi extreme. O echipă Euronews a fost într-un laborator al Universității Politehnica pentru a experimenta rezistența asfaltului la temperaturi ridicate.
Avionul care va străbate în mai puțin de patru ore distanța Londra-New York. „Overture” va fi lansat în 2029
Boom Supersonic a dezvăluit un nou cum va arăta avionul său de 1.300 mph, care, când va fi lansat în 2029. Acesta va transporta pasageri pe ruta Londra și New York, în doar trei ore și jumătate.
Prima gaură neagră „latentă” descoperită în afara Căii Lactee
Prima gaură neagră „latentă” a fost descoperită de astronomi, care o numesc „acul în carul cu fân” cosmic. Această gaură neagră diferă de toate celelalte descoperite până acum deoarece nu emite radiații puternice de raze X.
FOTO | NASA prezintă noi imagini cu Jupiter și sateliții săi, realizate de telescopul James Webb
Astronomii o numesc „zorii unei noi ere”: NASA a dezvăluit săptămâna aceasta primele imagini și date de la telescopul spațial James Webb, cel mai mare, mai puternic și mai complex telescop științific spațial construit vreodată.
„Aeroportul viitorului”. Poți primi informații de zbor personalizate pe un ecran doar cu o privire
În SUA, obținerea de informații de zbor personalizate de pe un ecran din aeroport constă într-o scurtă privire, cu noul panou futurist de informații despre zboruri „Parallel Reality” al Delta Air Lines.
Primele lansatoare de rachete reutilizabile și ecologice din Europa
Compania spațială ArianeGroup a obținut finanțare pentru a dezvolta primele lansatoare reutilizabile și ecologice din Europa, în încercarea de a concura cu companii precum SpaceX a lui Elon Musk, care a fost pionierul acestei tehnologii.