ȘTIINȚĂ ȘI INOVAȚII
Detectarea cutremurelor în timp real. Cercetătorii români au prezentat ultimele tehnologii
Detecția unui cutremur produs la mare adâncime în Vrancea se poate face doar în timp real, iar autoritățile pot fi avertizate cu aproximativ 25 de secunde înainte ca unda seismică să ajungă la București.
Românii vor avea identitate digitală, până la mijlocul anului viitor. Anunțul făcut de ministrul Digitalizării
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja a declarat că până la mijlocul anului viitor, cel mai târziu, va fi realizată o identitate digitală şi un nou mod prin care cetăţenii vor fi identificaţi prin recunoaştere digitală.
IFA Next, punctul de plecare către viitor: digitalizarea - cu noi la masă, dronele - cu noi în casă
În mod traditional, hala cu numărul 20 din complexul expozițional Messe Berlin le revine start-up-urilor, adunate sub umbrela IFA NEXT. AI, Robotică, AR, VR, tehnologii fără fir – sunt doar câteva exemple de soluții propuse de expozanți.
Ecranele-vedetă de la IFA Berlin 2022: OLED-ul de 97 de inci, QLED-ul de 98 de inci și primul OLED pliabil de 17 inci
În așteptarea Campionatului de Mondial de fotbal din Qatar și a sezonului rece, când oamenii încep să petreacă tot mai mult timp acasă, marile companii au venit la IFA Berlin 2022 cu ecrane care oferă, spun reprezentanții lor, „experiențe imersive”.
IFA Berlin 2022 | Casa viitorului apropiat este personalizată. Confort sustenabil, la comandă
Casele inteligente vor primi, în viitorul apropiat, o nouă etichetă. Vor fi "personalizate". Este un termen folosit din plin, zilele acestea, de producătorii și experții în tehnolgie la IFA Berlin.
IFA Berlin 2022 | Consumul de tehnologie crescut de pandemie, sufocat de criza energiei
Cel mai mare târg de electronice, electrocasnice și bunuri de larg consum din Europa, IFA Berlin 2022, s-a deschis deja pentru presă, miercuri, cu o dezbatere despre factorii care au influențat consumul de tehnologie anul acesta.
Descoperire revoluționară în domeniul energiei. A fost inventată bateria aluminiu-sulf, alternativa la litiu-ion
Cercetătorii Institutului de Tehnologie din Massachusetts (MIT) au inventat un nou tip de baterie care s-ar putea dovedi a fi o alternativă pentru stocarea de energie, pe măsură ce piața energiei produse din surse regenerabile este în continuă creștere.
Misiunea Artemis 1 a fost din nou anulată. O nouă scurgere la rezervorul de hidrogen
La 50 de ani după ce ultimul om a pus piciorul pe Lună, NASA face un prim mare pas în noua cursă spațială, cu misiunea Artemis I. Spre deosebire de perioada Războiului Rece, obiectivele sunt mult mai îndrăznețe și adversarul - mai de temut.
Sistem medical revoluționar la Iași. Cu ajutorul unui nou aparat pot fi tratate aproape toate leziunile creierului
Pacienții cu tumori pe creier au o nouă șansă la viață. La Iași a fost inaugurat cel mai dotat centru neuro-chirurgical din țară. Cu ajutorul unui aparat performant, acolo pot fi tratate sigur, eficient și fără bisturiu aproape toate leziunile care apar la nivelul creierului, spun medicii.
Soluții alternative pentru încălzire. Greenpeace: În România sunt peste 20.000 de prosumatori
Peste 20 de mii de români și-au montat deja instalații de încălzire alternativă ca să evite facturile uriașe pentru încălzire, potrivit celor mai noi date GreenPeace, confirmate și de ministrul Energiei. Sunt așa-numiții prosumatori care dețin instalații de producere a curentului electric.
FOTO | Cea mai clară fotografie a planetei Jupiter, surprinsă de telescopul James Webb
Cel mai mare telescop spațial din lume a trimis noi imagini cu Jupiter, cea mai mare planetă a sistemului solar. Telescopul spațial James Webb a realizat fotografiile în luna iulie, surprinzând imagini fără precedent ale luminilor nordice și sudice ale lui Jupiter și ale ceții polare învolburate.
Ce s-ar întâmpla dacă ar izbucni un război nuclear. Cinci miliarde de oameni ar putea muri din cauza foametei
Orice conflict nuclear ar avea o gamă largă de consecințe devastatoare, de la decesele înregistrate imediat după explozii până la efectele persistente ale radiațiilor și poluării mediului.
Case imprimate 3D pentru Ucraina. O companie cehă vrea sa folosească imprimarea 3D pentru case, școli și spitale
O companie din Cehia specializată în imprimare 3D speră să contribuie la reconstrucția infrastructurii distruse din Ucraina. Printarea digitală a betonului scade timpul de construcție, oferă o mai mare flexibilitate și aduce economii de materiale de până la 70%.
Un nou test de salivă poate detecta semnele timpurii ale cancerului oral și de gât cu o precizie de 90%
Un nou test care utilizează inteligența artificială pentru a detecta cancerul oral și de gât din mostre de salivă a fost lansat în Statele Unite, în speranța că acest dispozitiv ar putea schimba viitorul detecției cancerului oral și de gât.
Bateria din hârtie activată cu apă, soluția pentru a reduce impactul asupra mediului
O echipă de cercetători de la Laboratoarele Federale Elvețiene pentru Știința și Tehnologia Materialelor (EMPA) a dezvoltat o baterie din hârtie de unică folosință activată cu apă, care ar putea fi folosită pentru a alimenta electronice.
Proteinele capabile să distrugă bacterii - speranţă pentru eliminarea unor boli infecţioase
Un grup de proteine din sistemul imunitar, capabile să distrugă bacteriile ar putea constitui cheia pentru dezvoltarea unor medicamente mai eficiente, care ar putea conduce la eliminarea anumitor boli, precum meningita sau pneumonia.
Farsă pe Twitter: Un cercetător a prezentat o felie de chorizo drept o stea surprinsă cu telescopul James Webb
Un cercetător francez a declanșat un scandal de proporții, după ce a publicat pe Twitter o fotografie cu o o felie de salam chorizo despre care a pretins c-ar fi o imagine a stelei Proxima Centauri.
Braţ robotic folosit pe Marte, construit cu ajutorul cercetătorilor români. Va fi capabil să ia decizii autonome
O echipă de specialişti români va contribui la realizarea unuia dintre cei mai avansaţi roboţi spaţiali. Este vorba despre un braţ robotic ce va fi folosit pentru a prelua mostrele de rocă şi praf de pe planeta Marte şi pentru a le trimite pe Pământ.
NASA a publicat o imagine spectaculoasă a galaxiei Cartwheel, realizată de telescopul James Webb
Agenţia spaţială americană NASA a dat publicităţii marţi o rară şi uluitoare imagine a unei galaxii care se află la o distanţă de 500 de milioane de ani lumină, galaxia Cartwheel („Roata de car”), ale cărei inele se disting cu o claritate fără precedent datorită noului telescop spaţial James Webb.
Frați siamezi uniți în zona craniului, separați printr-o operație realizată cu ajutorul realității virtuale
Doi frați siamezi din Brazilia, uniți în zona craniului, au fost separați ca urmare a unei operații în timpul căreia medicii au fost tehnologie bazată pe realitatea virtuală.
Câte tipuri de COVID-19 lung există? Unii oameni pot avea simptome timp de aproape trei luni de la infectare
O echipă de oameni de știință de la King's College din Londra a ajuns la concluzia că există trei ”tipuri” de COVID-19 lung. Fiecare dintre acestea are propriul set de simptome.