Cercetătorii români de la Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației de la Măgurele iau parte, în aceste zile, la un experiment care implică ciocnirea particulelor de lichid în spațiu.
În urma experimentelor, cercetătorii pot afla, spre exemplu, cum pot fi administrate medicamentele în spațiu sau cât combustibil trebuie încărcat în rezervoarele rachetelor care ajung în spațiu. Experimentele se fac în cadrul unui proiect al Agenției Spațiale Europene, iar testele se fac într-un mediu de microgravitație. Cercetătorii români, alături de cei germani, vor să afle cum se comportă în spațiu lichidele precum apa, apa combinată cu alcool sau apa cu colorant.
Care vor fi utilitățile practice ale experimentelor
Mihai Boni, cercetător la Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației de la Măgurele: Ceea ce ne interesează este cum se comportă aceste picături, în cele două faze de hiper și microgravitație. Încercăm să înțelegem cum se formează picăturile de ploaie, dar, mai ales, ce se întâmplă cu combustibilul din rezervoarele rachetelor.
Experimentele ar putea ajuta Stația Spațială Internațională
„Experimentele se desfășoară într-o aeronavă. Există trei zile de zbor. Astăzi a fost cea de-a doua zi de zbor, iar experimentele au ieșit foarte bine pentru cele două proiecte la care lucrăm. Mâine avem cel de-al treilea experiment, pentru a testa apă și colorant, pentru a vedea acel proces de difuzie din prima picătură în cea de-a doua picătură și pentru a vedea ce fel de ac vom putea folosi pe Stația Spațială Internațională, tocmai de aceea generăm diferite lichide prin diferite ace pentru a găsi acul perfect care va ajunge pe Stația Spațială Internațională”, a mai transmis Mihai Boni, cercetător la Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației de la Măgurele, în direct la Euronews România.