ȘTIINȚĂ ȘI INOVAȚII
Prima rachetă din lume tipărită 3D a fost lansată în sfârșit, dar nu a reușit să ajungă pe orbită
Nici a treia tentativă nu a avut succes: prima rachetă imprimată 3D a fost lansată miercuri de la baza Cape Canaveral din Florida, Statele Unite, dar nu a reuşit să ajungă pe orbita Terrei din cauza unei ''anomalii'' produse în timpul separării celei de-a doua trepte a acestui vehicul spaţial.
Proces de automatizare în mai multe domenii. Au fost creați roboți pentru a acoperi lipsa forței de muncă
Roboți care înlocuiesc asistentele, fac reparații de la distanță sau muncesc la câmp. Au fost special creați pentru a acoperi lipsa forței de muncă. Aproape 900 de oameni de știință din 30 de țări și-au prezentat androizii în Danemarca, la cea mai mare conferință de robotică din Europa.
Universitatea Politehnica din București a implementat prima conexiune cuantică funcțională și integrată din România
Prima conexiune cuantică funcțională din România este imposibil de interceptat. Atacurile cibernetice nu ar avea nicio șansă, spun specialiștii. Premiera a fost prezentată de Universitatea Politehnica din București.
SUA: Lansarea pentru prima dată a unei rachete imprimate 3D ar putea contribui la revoluţionarea industriei lansărilor în spaţiu
Lansarea pentru prima dată a unei rachete imprimate 3D, care fusese programată sâmbătă de la Cape Canaveral, în Florida, a fost amânată, din cauza unor probleme tehnice.
Coordonatorul proiectului ION recunoaște că dialogul dintre consilierul-robot și premierul Ciucă a fost regizat. Nicu Sebe: Ce a prezentat în ședința de guvern a fost un simbol
Coordonatorul proiectul ION a confirmat într-un interviu cu Dragoș Stanca (președintele BRAT) că dialogul dintre premierul Nicolae Ciucă și consilierul său robot a fost regizat, întrebările fiind preînregistrate.
Soluția pentru a scăpa de facturile mari la energie. O casă pasivă consumă doar 10% din energia consumată de o casă normală
Casele pasive sunt una dintre soluțiile propuse de specialiști pentru a scăpa de facturile mari la energie. O astfel de investiție, deși consistentă, ar putea reduce cheltuielile lunare, chiar și cu 90%.
Terapia prin muzică ajută bolnavii cu cancer în Italia
Muzica poate face ca tratamentele dureroase și dificile să fie mai ușor de suportat pentru bolnavii cu maladii grave. În spitalul din orașul italian Bari muzica face parte din procedurile de tratament pentru tinerii și copiii cu cancer.
Cum se citește ora în spațiu? ESA consideră necesară stabilirea fuselor orare pe Lună
Agenția a anunțat că organizațiile spațiale din întreaga lume studiază cea mai bună modalitate de a stabili "o oră de referință lunară comună", o idee deja schițată în noiembrie 2023, în cadrul unei reuniuni desfășurate în Olanda.
Oamenii de știință confirmă existența unei "mingi solide" în nucleul Pământului
Oamenii de ştiinţă au anunţat marţi că un studiu intensiv asupra interiorului Pământului, bazat pe comportamentul undelor seismice în timpul cutremurelor de mare intensitate, a confirmat existenţa unei structuri distincte în interiorul nucleului planetei noastre.
Cum să economisim energie. Studenții folosesc inteligența artificială pentru ca, în viitor, costurile să fie din ce în ce mai mici
Când ne pregătim să ieșim din case ne uităm de două ori dacă am stins lumina, verificăm dacă televizorul a rămas pornit sau fierul de călcat în priză. Poate facem asta mai des decât înainte, când facturile de curent nu erau atât de mari.
Pilulă contraceptivă pentru bărbați, cu efect în 30 de minute, testată în laborator. Când ar putea fi vândută
Cercetătorii din Statele Unite sunt la un pas de a obține o pilulă contraceptivă pentru bărbați. Spre deosebire de cele utilizate de femei, acest medicament nu implică niciun hormon, își face efectul după 30 de minute de la administrare.
Telescopul NuSTAR al NASA dezvăluie spectacole de lumină ascunse pe Soare
Chiar și într-o zi însorită, ochii umani nu pot vedea toată lumina emisă de cea mai apropiată stea a noastră. O nouă imagine prezintă o parte din această lumină ascunsă, inclusiv razele X de înaltă energie emise de cel mai fierbinte material din atmosfera Soarelui.
Secretul Mumiilor egiptene. Cercetătorii au descoperit ce substanțe au fost folosite pentru îmbălsămare
Oamenii de știință sunt cu un pas mai aproape să descifreze secretul mumiilor egiptene. Aceștia au descoperit ce substanțe au fost folosite pentru a conserva corpurile, dar și în ce cantități.
Motocicletele electrice ar putea fi puse în mișcare cu baterii de laptop reciclate. Soluția găsită de un profesor din Kenya
Un profesor de fizică din Kenya a găsit o soluție inovatoare pentru a-și repara motocicleta electrică folosind componente de calculator uzate. Pasionat de tehnologie, Paul Waweru a reciclat bateriile de laptop pe care alții le-au aruncat pentru a găsi o variantă ieftină de transport.
Un nou dispozitiv medical poate ajuta persoanele care se confruntă cu pierderea mirosului. Ce este „nasul bionic”
Un dispozitiv bionic dezvoltat de doi cercetători de la Virginia Commonwealth University School of Medicine ar putea ajuta milioane de oameni care se luptă cu pierderea mirosului.
STUDIU: Lampa UV, folosită pentru manichiura cu gel, poate modifica ADN-ul și poate provoca mutații asupra celulelor umane
Manichiura cu gel a devenit foarte populară în ultimii ani, având multe avantaje: culori extra-lucioase, care se usucă rapid și rezistă o perioadă mai îndelungată pe unghie. Totuși, popularitatea acestei tehnici ar putea să dispară, în curând.