ȘTIINȚĂ ȘI INOVAȚII
Experiment Euronews: Mașinile viitorului vs infrastructura românească
Tehnologia ne promite un viitor în care vom fi exclusiv pasageri în propriile mașini. Euronews România a făcut un experiment în care am testat cât de pregătite sunt străzile Bucureștiului pentru mașinile viitorului.
Fenomenele astronomice ale anului 2023: „Planeta Venus va face o apariție spectaculoasă”
Planeta Venus se va vedea foarte bine în acest an, în luna mai va avea loc o eclipsă de Lună care va fi greu de observat, în schimb vor putea fi bine văzute stelele căzătoare din lunile aprilie, august şi decembrie.
Metoda inovatoare prin care energia solară poate transforma deșeurile din plastic în combustibili sustenabili și cosmetice
Cercetătorii Universității din Cambridge au dezvoltat o tehnică prin care deșeurile din plastic și gazele cu efect de seră pot fi transformate în combustibili sustenabili cu ajutorul energiei solare.
Premieră medicală românească: Un pacient a primit un rinichi și foliculi de la același donator. Cum ar putea schimba viitorul medicinei
Eveniment medical unic în România. Un pacient a primit de la un donator viu un rinichi, apoi peste mai mulți ani, a obținut foliculi pentru transplant de păr de la același donator. Ambele transplanturi au reușit, spun medicul și pacientul.
Primele drone-taxi, chiar din 2024. UE are o strategie pentru folosirea dronelor la scară largă
Taxiurile aeriene ar putea deveni realitate chiar de anul viitor. Este ținta pe care și-o propun atât Uniunea Europeană, cât și producătorii de drone care vor să le implementeze la scară largă.
Vedetele CES 2023, mașinile electrice, vor fi disponibile din 2024
Mașinile concept și cele electrice au fost vedetele târgului de tehnologie de la Las Vegas. Și pentru că locul de desfășurare a fost în Statele Unite constructorii auto au adus o mulțime de modele electrice, care însă vor fi puse în vânzare peste un an.
CES 2023. Cele mai bune gadgeturi pentru sănătate și wellness pe care probabil le vom folosi în viitor
Expoziția de tehnologie CES din Las Vegas a fost plină de gadgeturi pentru sănătate în acest an, deoarece tehnologia continuă să facă progrese uriașe atunci când vine vorba de a-i ajuta pe consumatori să înțeleagă mai bine starea lor generală de bine.
Inovațiile de la CES 2023 pentru părinți și copii. Căruciorul care merge singur, perna robotică pentru relaxare sau banda de alergat pliabilă
Companiile din domeniul tehnologiei au prezentat la evenimentul CES 2023 din Las Vegas o serie de dispozitive prin care încearcă să ne facă viața mai ușoară.
2023 | Spațiul e mai aproape ca oricând. Companiile încep să se implice în exploatarea comercială a corpurilor cerești
2022 a fost un an aglomerat în domeniul spațial. Lumea a văzut succesul NASA cu zborul de testare pentru capsula Orion, purtată de cea mai mare rachetă construită vreodată. Iar 2023 promite să nu dezamăgească.
Anul 2022 în spațiu: misiuni pe Lună, zdrobirea asteroizilor și imagini văzute din cosmos
De la noile telescoape spațiale care oferă o vedere asupra trecutului profund al universului până la lansarea de probă cu întârziere a unei rachete care va trage oamenii pe Lună încă o dată, anul acesta s-a înregistrat un flux constant de pași majori în căutarea umanității de a investiga cosmosul.
Roboții au fost prezenți peste tot în viața noastră în 2022. Cum ne-ar putea schimba viața
De la cei construiți în scopuri industriale, de exemplu să strângă ouăle, s-a ajuns la roboți artiști. Unii sculptează în marmură italiană, alții pictează portrete, iar pentru cei curajoși există un robot care face teste pentru depistarea Covidului.
Ficatul de porc, modificat pentru transplant. Irinel Popescu: „Dacă ar fi să vorbesc realist, eu cred că suntem încă departe”
Cercetări recente par să arate că, în viitor, pacienții cu insuficiență hepatică ar putea primi ficat de porc modificat pentru transplant. Despre acest subiect a vorbit, la Euronews România, profesor Irinel Popescu, specialistul care a realizat primul transplant hepatic in România.
Încărcător unic pentru telefoane. Ce prevedea legea care intră în vigoare azi
Legea care obligă producătorii de smartphone-uri și alte dispozitive electronice să utilizeze un încărcător unic pe teritoriul Uniunii Europene intră astăzi în vigoare. Companiile au însă mai mult timp la dispoziție ca să o respecte.
A fost inventat mușchiul artificial care este de 17 ori mai puternic decât cel uman
O echipă de cercetători coreeni a folosit un compozit de fibre pe bază de cristale lichide din grafen pentru a crea un mușchi artificial care este capabil să se miște precum cel uman, însă este de 17 ori mai puternic.
Capsula Orion a NASA, înapoi pe Terra după o călătorie în jurul Lunii
După ce a petrecut peste 25 de zile în spaţiu şi a survolat la mică distanţă Luna, capsula Orion a NASA a amerizat duminică în Oceanul Pacific, marcând finalul misiunii test Artemis 1, al cărei scop a fost să pregătească întoarcere oamenilor pe Lună în anii care vin.
Un test de sânge ar putea detecta boala Alzheimer înainte de apariția simptomelor
Un nou test de sânge ar putea detecta semnele bolii Alzheimer cu mulți ani înainte de apariția simptomelor, ceea ce ar putea ajuta la identificarea persoanelor cu risc de a dezvolta această boală și ar putea contribui la dezvoltarea unor tratamente viitoare.
Forța de muncă umană, înlocuită cu roboți zburători. Aparatul care culege fructe este testat în livezile din Italia și SUA
Culegătorii de fructe de mâine nu au două mâini și nici nu se vor urca pe scări în livadă. O firmă din Israel înlocuiește forța de muncă umană cu roboți zburători. Randamentul este mulțumitor, iar producătorii spun că după câteva reglaje lucrurile vor decurge așa cum trebuie.
După ce a survolat Luna la mică distanța, capsula Orion se întoarce spre Terra
Capsula Orion a survolat Luna la o distanţă mai mică de 130 de kilometri în raport cu scoarţa selenară, realizând astfel o manevră spectaculoasă, ce marchează începutul călătoriei de întoarcere spre Terra a acestui vehicul spaţial lansat de NASA în prima misiune a programului Artemis