Numărul firmelor dizolvate este în continuă creștere, iar anul viitor presiunea va fi mai mare, din cauza măsurilor fiscale aplicate de Guvern. Investitorii spun însă că există afaceri care ar putea avea succes, dacă li se vor pune la dispoziție instrumente pentru finanțare. Iar unul dintre ele vizează startup-urile din domeniul tehnologiei.
Jumătate de milion de euro este capitalul pe care îl poate primi o firmă la început, dacă prezintă un proiect viabil.
Firmele din România o duc tot mai rău, arată statisticile, iar deschiderea unei afaceri a devenit o adevărată provocare. Partea cea mai grea rămâne găsirea capitalului pentru investiții, mai ales pentru firmele aflate la început de drum.
Ana Bobircă, CIO Central European Financial Services: Piața e deschisă, dar pașii sunt mici, din motive determinate de nivelul de risc.
Guvernul dezvoltă programe de finanțare, dar banii de la stat vin greu pentru micii investitori
În paralel, există, însă, instrumente dezvoltate de sistemul bancar. Printre ele, Seed Starter, care devine primul fond de investiții tech lansat de o bancă din România. Câteva sute de firme sunt așteptate să aplice pentru acest program de investiții, însă doar câteva vor primi finanțare.
Adrian Roșoagă – CIO Seed Starter: Investiția pe companie ar fi de 500 de mii de euro, dar vom putea să investim și mai mult și mai puțin. Ca să dau așa un interval, undeva între 300 și 600 ar fi intervalul ideal.
5 milioane de euro vor fi puse la dispoziție în prima fază a acestui program destinat startup-urilor din domeniul tehnologiei.