Pe fondul discuției privind intenția Guvernului de a limita plățile cu cash la 10.000 de lei pe zi, un consultrant bancar a explicat cum funcționează acest mecanism și de ce este bine să facem mai multe plăți cu cardul sau online.
Irina Chițu, consultant bancar, spune că toate băncile au crescut treptat comisioanele pentru tranzacțiile cu cash, pe fondul costurilor mari pe cale le implică manipularea numerarului.
De ce au crescut băncile comisioanele pentru tranzacțiile cu cash.
În piața bancară, comisioanele pentru tranzacțiile cu cash la ghișeu ajung până la 3%, iar băncile care anunțaseră creșterea comisioanelor le aveau printre cele mai mici din piață. Trendul este încurajarea plăților fără numerar, o provocare pentru România, unde 40% din populație nu are deschis un cont bancar.
Irina Chițu, consultant bancar: "Ideal e să nu scoți chash - asta se și doreste - și să faci transferuri de bani online, să plătești cu cardul la magazine, prin aplicații mobile. Adică să aibă și banca costuri cât mai mici cu manipulare de cash.
Cu această taxă de 2% pe cifra de afaceri a băncilor, acest cost suplimentar se va transfera asupra persoanelor fizice, companiilor, asupra statului chiar.
Peste 40% din populația României nu are nici măcar un cont bancar sau card. Ei trebuie să știe că băncile au obligația de a deschide conturi de plăți cu servicii de bază. Pentru orice persoană care nu deține un cont bancar. Și aceste servicii sunt cu costuri zero, de exemplu pentru închidere, deschidere, retragere numerar, interogare sold".
Între timp, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că se renunță la limitarea plăților cu cash, însă cu două excepții.