Președintele summitului climatic COP28 va investi în continuare în producția de petrol și gaze, prin compania pe care o conduce, cu toate că la finalul conferinței ONU cele aproape 200 de țări participate au ajuns la un acord istoric privind tranziția de la combustibilii fosili, considerați principala cauză a încălzirii globale, către energie regenerabilă, relatează The Guardian.
Sultan Al Jaber este și directorul executiv al Adnoc, compania națională pentru petrol și gaze a Emiratelor Arabe Unite, pentru a satisface cererea de combustibili fosili.
"Abordarea mea este foarte simplă: vom acționa în continuare în calitate de furnizor responsabil și fiabil de energie cu emisii reduse de carbon, iar lumea va avea nevoie de barili cu cele mai reduse emisii de carbon la cel mai mic cost", a spus Sultan Al Jaber, potrivit The Guardian.
El a motivat că hidrocarburile Adnoc sunt mai puțin poluante deoarece sunt extrase eficient și cu mai puține scurgeri decât alte surse.
"În cele din urmă, nu uitați, cererea este cea care va decide și va dicta ce fel de sursă de energie va contribui la satisfacerea nevoilor energetice globale în creștere", a adăugat el.
De ce președintele summitului COP28 nu renunță la investițiile în petrol și gaze
Președintele summitului climatic COP28 a vorbit și despre concluziile Grupului interguvernamental de experți privind schimbările climatice, potrivit cărora lumea va avea nevoie în continuare de o cantitate mică de combustibil fosil în 2050, chiar și atunci când se va ajunge la emisii nete de gaze cu efect de seră zero. În opinia specialiștilor, acest lucru este necesar pentru a limita creșterea temperaturii globale la 1,5 Celsius peste nivelurile preindustriale.
Al Jaber a menționat că planurile de investiții sunt viabile prin respectarea limitei de 1,5 grade Celsius.
Potrivit sursei citate, compania Adnoc plănuiește o investiție de 150 de miliarde de dolari pe o perioadă de șapte ani în petrol și gaze. Al Jaber a afirmat că va menține nivelurile actuale de producție decât să crească producția și că Adnoc renunță la o mare parte din potențialul său de extracție.
"Avem a cincea cea mai mare rezervă de petrol din lume, dar nu valorificăm aceste resurse", a declarat el într-un interviu exclusiv după summit.
Al Jaber a fost lăudat de către delegații de la summitul Cop28, care s-a încheiat cu un acord global prin care se solicită țărilor să "contribuie la ... tranziția de la combustibilii fosili în sistemele energetice, într-un mod corect, ordonat și echitabil, accelerând acțiunile în acest deceniu critic, astfel încât să se ajungă la un nivel net zero până în 2050, în conformitate cu datele științifice".