BANI ȘI AFACERI
#TheCube. Generațiile Z și Alpha intră în lumea banilor: “Părinții și copiii trebuie să discute despre bani și cheltuieli”
Băncile din România încep să fie atente la o nouă categorie de clienți și anume generațiile tinere. Mai exact adolescenții care încă nu au împlinit încă vârsta majoratului.
7.000 de lei în plus pentru fiecare parlamentar. Senatorii și deputații evită să dea explicații cu privire la majorarea sumei forfetare
Senatorii și deputații vor primi în plus aproximativ 7.000 de lei pe lună pentru funcționarea cabinetelor parlamentare. Decizia a fost luată discret, într-o ședință a birourilor permanente reunite de săptămâna trecută, iar parlamentarii evită să dea explicații publice.
Ministerul Muncii, așteptat cu explicații despre impactul proiectului desființării pensiilor speciale. Care este importanța proiectului pentru PNRR
Ministerul Muncii trebuie să prezinte, până cel târziu săptămâna viitoare, impactul bugetar al proiectului de desființare a pensiilor speciale. Fără acest impact, reforma pensiilor speciale rămâne blocată în Parlament, iar România riscă să piardă bani din PNRR.
Alimentele de bază continuă să se scumpească. Românii au nevoie de bugete tot mai mari pentru coșul de cumpărături
Alimentele de bază continuă să se scumpească. În luna ianuarie prețurile sunt chiar și peste 50% mai mari pentru unele produse. Inflația în România este 15,1 % în luna ianuarie, aproape dublă față de aceeași lună a anului 2022. T
Ford face concedieri în Europa. Mii de posturi vor fi desființate pentru a promova producția de mașini electrice
Ford va desființa aproape 4.000 de locuri în Europa, inclusiv 1.300 în Marea Britanie, în următorii trei ani. Schimbările vin în contextul în care compania americană vrea să reinventeze marca și să se axeze pe producția de mașini electrice.
România consumă mai mult decât produce. În 2022, importurile României au depășit pragul de 100 de miliarde de euro
Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, importurile României au depășit 100 de miliarde de euro, iar creșterile de prețuri au contribuit din plin, pentru că scumpirile se transmit de la o țară la alta. Din păcate, România este dependentă de importuri.
Importurile României au depășit 100 de miliarde, pentru prima dată în ultimii 30 de ani. Țara noastră produce mai puțin decât consumă
Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, importurile României au depășit 100 de miliarde. Deficitul comercial a crescut în 2022 până la 34 de miliarde de euro, adică aproximativ 12% din Produsul Intern Brut.
În așteptarea banilor pentru afaceri. 15.000 de antreprenori, fără răspuns final privind fondurile Start-Up Nation
Start-Up Nation 2022, programul guvernamental care ajută afacerile la început de drum, bate pasul pe loc. Antreprenorii câștigători ar fi trebuit să semneze contractele de finanțare de până la 200 de mii de lei, încă de acum o lună și jumătate.
Inspectorii ANAF, în control la OMV Petrom, compania care a anunțat că nu va plăti taxa de solidaritate
OMV Petrom nu datorează statului român taxa de solidaritate de un miliard de euro pe anul trecut. Reprezentanții companiei spun că au analizat rezultatele financiare pentru 2022 și au ajuns la concluzia că nu se încadrează în limitele legislației pentru a plăti această taxă.
Mașinile electrice sunt mai scumpe în România
Mașinile electrice vândute în România sunt mai scumpe decât cele de pe piețele occidentale. Asta este concluzia experților din zona auto, care au constatat că prețul pentru același model, cu aceeași configurație poate fi mai mare în România chiar și cu câteva mii de euro.
Retururile online de la Zara vor fi taxate cu aproape 2 euro, în Spania
Vor fi schimbări pentru cumpărătorii spanioli care fac shopping online la Zara. Astfel, Inditex SA, proprietarul lanțului de modă va taxa persoanele care vor să returneze articolele achiziționate prin această modalitate.
Primul program destinat cumpărării de flote electrice va fi lansat în România. Condițiile anunțate de ministrul Mediului
Ministerul Mediului va sprijini pentru prima oară în 2023 achiziția de flote electrice. Schema de ajutor de stat urmează să fie pusă la punct în scurt timp, a anunțat ministrul Tanczos Barna.
Indexarea salariului minim, soluție pentru inflație. Statele din UE au crescut nivelul salariului minim
Europa își protejează populația vulnerabilă cu indexări la nivelul salariului minim. Aproape toate statele Uniunii Europene au venit cu creșteri la începutul acestui an pentru a face față inflației, însă majorările nu au ținut pasul cu prețurile.
Veniturile și economiile românilor sunt în scădere din cauza exploziei prețurilor
Suntem mai bogați decât în 2002, dar mai săraci față de criza financiară, din 2008. Iar principala explicație este că inflația a erodat veniturile. La fel și avuția, care este în creștere doar în termeni nominali. În fond, este sub ce dețineau românii în 2008.
Ministrul Finanțelor: „O scădere a preţurilor s-ar putea înregistra după jumătatea acestui an”
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat că o scădere a preţurilor ar putea să se producă după jumătatea acestui an în măsura în care guvernanţii vor interveni cu măsuri care să conducă la acest rezultat.
România a avut o creștere economică de 4,9% în 2022. Nicolae Ciucă: Este egală cu valoarea PIB din 2002
România a încheiat anul 2022 cu o creștere economică de 4,9%, peste estimarea oficială a Comisiei Naționale de Prognoză, de 4,6%. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că este vorba despre un „avans semnificativ”, echivalentul a 50 de miliarde de euro.
Cât reprezintă pensiile speciale din PIB-ul României. Cifrele anunțate de BNR
România plăteşte 0,85% din PIB pentru pensii speciale, iar în doi - trei ani s-ar putea să ajungem la 1,5% din PIB, a declarat, miercuri, Eugen Rădulescu, director la Direcţia de stabilitate financiară din Banca Naţională a României.
Soarta investițiilor străine în România. 51 de miliarde de euro a fost suma totală a investițiilor cu capital străin, anul trecut
2022 a fost cel mai bun an pentru România, din punct de vedere al investițiilor străine, potrivit statisticilor prezentate de Registrul Comerțului. Fluxul de investiții cu capital străin a fost de 51 de miliarde de euro.
INS: Producția de țiței scăzut cu 6% față de 2022. În schimb, au crescut importurile
România a produs, în primele 11 luni din 2022, o cantitate de ţiţei de peste 2.676 milioane de tone echivalent petrol (tep). Adică producția de țiței a scăzut cu 6% față de perioada similară din 2021, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Peste 550 de companii internaționale fac afaceri în Rusia, în continuare. Cele mai multe sunt europene
Peste 500 de companii internaționale, cele mai multe din Europa, fac în continuare afaceri în Rusia, în pofida presiunilor exercitate asupra statului rus în urma invadării Ucrainei, arată un studiu realizat de Universitatea Yale, citat de Euronews.com.
Vânzările auto au scăzut în Europa. România, în schimb, a raportat o creștere de aproape 7%
Înmatriculările de autoturisme noi în Europa au înregistrat un declin de 4,1% în 2022, în timp ce România a raportat un avans de 6,7% anul trecut, arată datele publicate de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile,
Ministrul Finanțelor, optimist în ceea ce privește inflația. Guvernul vrea să ajungă la o singură cifră, până la finalul anului
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat miercuri că începând cu luna martie o să fie o scădere mai vizibilă a inflaţiei, o reducere graduală, menţionând că Guvernul şi-a propus ca până la finalul anului 2023 inflaţia să aibă o singură cifră.
România cere clarificări Comisiei Europene pentru aplicarea taxei de solidaritate. OMV Petrom a anunțat anterior că nu va achita
Guvernul a cerut Comisiei Europene clarificări privind aplicarea regulamentului european prin care companiile din domeniul energetic sunt obligate să plătească taxa de solidaritate.