Senatorii și deputații vor primi în plus aproximativ 7.000 de lei pe lună pentru funcționarea cabinetelor parlamentare. Decizia a fost luată discret, într-o ședință a birourilor permanente reunite de săptămâna trecută, iar parlamentarii evită să dea explicații publice. Motive se găsesc, de la inflația de două cifre, până la acela că salariul minim a crescut de la 1 ianuarie, astfel că și salariile celor care lucrează în cabinetele parlamentarilor ar trebui majorate.
Reporterii s-au întâlnit pe hol cu senatorul PSD Paul Stănescu, care a evitat să dea un răspuns.
„Merg să votez (n.r în plenul Senatului)! Nu dau declarații pe hol”, a transmis Stănescu.
Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis să majoreze suma forfetară începând de la 1 Martie. Fiecare senator și deputat va primi acum in medie 35.000 de lei pe lună, pentru funcționarea cabinetului parlamentar. Asta înseamnă echivalentul a peste 11 salarii minime.
Surse politice: toate partidele au fost de acord cu această majorare
Propunerea privind mărirea sumei forfetare a fost făcută pe 10 februarie. Conform stenogramei, modificarea a fost propusă de liderul grupului minorităților, Varujan Pambuccian. Reprezentanții partidelor au votat pentru în cadrul ședinței. Surse politice afirmă că nu au existat obiecții cu privire la mărirea sumelor forfetare. Mai mult decât atât, senatorii și deputații ar fi fost sfătuiți de liderii partidelor să nu vorbească despre acest subiect în spațiul public.
Senatorul UDMR Laszlo Attila a vorbit deschis despre acest subiect.
„Nu a fost niciun secret în treaba asta. Odată cu modificarea grilei de salarizare și în același timp cu modificările privind impozitele aferente, pentru că sunt mulți colegi care lucrează part-time, și sunt impozitați ca și cum ar fi angajați full-time, astea sunt cheltuielile", a declarat senatorul UDMR Laszlo Attila.
Reprezentanții USR au spus că această majorare ar fi o noutate pentru ei.
„Poziția USR este că nu este momentul de a pune accent pe astfel de situații, chiar dacă ele pot fi justificate de o creștere a salariului minim pe economie. Alte priorități trebuie să le aibă politicienii”, a declarat senatoarea Simona Spătaru.
Cum poate fi folosită suma forfetară
Parlamentarii pot folosi cei 35.000 de lei pentru diferite cheltuieli: salariile angajaților, publicitate, abonament de televiziune și internet, consultanță juridică sau materiale de curățenie. Mai mult decât atât, legea le permite parlamentarilor să ia jumătate din bani conform unei declarații pe propria răspundere, care ulterior trebuie verificată.
Senatorii și deputații mai au și alte beneficii pe lângă suma forfetară, cum ar fi transport gratuit sau diurnă de 400 de lei/zi. Salariul unui parlamentar începe de la 18.720 de lei brut și poate ajunge aproape de 24.000 de lei, în cazul președinților celor două camere. Parlamentul României are 466 de membri: 136 de senatori și 330 de deputați.