Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proiect de lege pentru părinții salariați. Deducerea de impozit pentru fiecare copil înscris la școală să crească de la 100 la 1000 de lei

Începând cu acest an, părinții care au copii înscriși în instituțiile de învățământ pot obține deduceri de impozit de 100 de lei pentru fiecare copil.

De la 1 ianuarie legea a fost aplicată, iar aceasta prevede ca pentru fiecare copil înscris la o instituție de învățământ, fie ea creșă, grădiniță sau școală, părintele salariat poate cere deducerea de impozit de 100 de lei.

Se doreşte majorarea semnificativă a acestei sume de la 100 la 1.000 de lei

De altfel, există o propunere legislativă prin care se doreşte majorarea semnificativă a acestei sume de la 100 la 1.000 de lei. În acest sens a fost depusă la Senat un proiect pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

"Ulterior intrării în vigoare a acestei facilităţi, în practică s-a constatat că beneficiul fiscal net pentru părinţii cu copii este de doar 10 lei pe lună, adică 120 de lei anual. Or, aceste beneficiu mult sub nevoile pe care un părinte le are pentru a creşte un copil, cu atât mai mult cu cât aceste este şi elev(...) Majorarea sumei care se acordă pentru fiecare copil de la 100 de lei pe lună la 1000 lei pe lună, rezultând un beneficiu fiscal net de 100 de lei", subliniază iniţiatorii unei propuneri legislative prin care se doreşte majorarea semnificativă a acestei sume. În acest sens a fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Foarte importantă această parte, vorbim de părintele care obține venituri din salarii.

La fel de importante sunt și condițiile în care se poate obține deducerea. Un singur părinte poate obține această deducere și va depune o declarație pe propria răspundere prin care va arăta că este singurul beneficiar și că nu obține această deducere și din altă parte.

În plus, copilul trebuie să fie înscris într-o unitate de învățământ, iar părintele trebuie să prezinte o adeverință din partea grădiniței, școlii sau a liceului, care atestă înscrierea. Bineînțeles, vorbim aici de o limită de vârstă de 18 ani, conform legii.

Care este suma cu care părinții rămân?

Am făcut un calcul, să vedem clar despre câți bani e vorba și ce se întâmplă cu ei, pentru că legea a stârnit ceva confuzie printre părinți și angajatori. Mulți au crezut că vor primi 100 de lei în plus la salariu pentru fiecare copil. În realitate, nu e așa.

Deducerea e de 100 de lei, însă ea se transferă în salariul net doar în proporție de 10 lei, adică 10%. Calculul nostru este pentru o familie cu doi copii, părintele are un salariu brut de 6.000 de lei lunar. Conform calculului, el primește 20 de lei în plus la salariul net, după deducere. Iar calculul este valabil pentru orice nivel al salariului. Deducerea este de 100 de lei de copil, și se transferă în salariul net în cuantum de 10 lei.

Cât de mult ajută această lege?

„Această deducere a venit ca o încurajare a renunțării la abandonul școlar. În practică, din punctul meu de vedere, impactul nu este atât de major. Trebuie să recunoaștem că familiile unde abandonul școlar e accentuat sunt familii care fie nu au un job, fie sunt angajați în mediul rural, fără forme legale și n-au cum să beneficieze de această deducere”, spune Horațiu Hagiu, consultant fiscal.

Legea nu menționează dacă adeverința care atestă înscrierea într-o instituție de învățământ este necesară lunar sau anual. Potrivit specialiștilor, riscul îi va aparține angajatorului.

„Angajatorul reține contribuțiile salariale, el reține impozitul pe venit, plătește salariul net angajatului. Trebuie să-și ia măsurile asiguratorii că acele calcule sunt exacte. Dacă ele nu sunt exacte, în cadrul unui control fiscal, el e pus în situația de a returna banii pe care nu i-a reținut ca impozit și va plăti și majorări și penalizări de întârziere.

O situație extremă ar fi solicitarea adeverinței că angajatul are copilul într-o instituție de învățământ la fiecare plată a salariului, adică lunar, ceea ce ar duce la un blocaj birocratic imens. O grădiniță cu 400 de copii trebuie să aibă personal care să elibereze astfel de adeverințe în fiecare lună și ajungem într-o situație absurdă. O adeverință pe un ciclu de învățământ ar trebui să fie suficientă”, spune Horațiu Hagiu, consultant fiscal.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE