Ministerul Muncii trebuie să prezinte, până cel târziu săptămâna viitoare, impactul bugetar al proiectului de desființare a pensiilor speciale. Fără acest impact, reforma pensiilor speciale rămâne blocată în Parlament, iar România riscă să piardă bani din PNRR.
Principalele două probleme cu proiectul de lege trimis în Parlament sunt: nerespectarea condiției ca legea să cuprindă și un impact bugetar, acest lucru fiind remarcat de senatori, dar și faptul că legea nu respectă principiul contributivității în cazul anumitor categorii profesionale, cum ar fi magistrații și militarii.
Ministrul Muncii a avut întâlniri în cursul acestei săptămâni cu reprezentați ai Băncii Mondiale, for care a contribuit în calitate de consultant la dezvoltarea proiectului de lege. Banca Mondială trebuie să vină, până la finalul săptămânii viitoare, cu un raport final care să cuprindă și un impact bugetar până în anul 2070, astfel încât ministrul Marius Budăi, în urma clarificărilor Băncii Mondiale va putea merge în Parlament, pentru a-și susține proiectul până la capăt.
Proiectul de desființare a pensiilor speciale este un jalon important în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Acesta a fost deja amânat și trebuia să fie adoptat până la finalul lunii decembrie, anul 2022, însă coaliția spune că pentru a nu rata banii europeni în cadrul PNRR îl pot trece prin Parlament, până în martie.
În România sunt aproape 210.000 de pensionari, cu pensii speciale cuprinse între 5.000 și 20.000 de lei, iar pensia medie specială este 4.700 de lei, în timp ce pensia medie în România este puțin peste 1.700 de lei.