Start-Up Nation 2022, programul guvernamental care ajută afacerile la început de drum, bate pasul pe loc. Antreprenorii câștigători ar fi trebuit să semneze contractele de finanțare de până la 200 de mii de lei, încă de acum o lună și jumătate. Însă, angajații Ministerului Antreprenoriatului, gestionarul fondurilor, se află abia în etapa de evaluare a dosarelor.
Până când banii vor intra în conturi vor mai trece câteva luni. Unii întreprinzători nu își mai permit, însă, să aștepte și renunță la cei 200.000 de lei.
Robert Preda visa să deschidă o afacere în domeniul publicitar cu banii primiți de la Ministerul Antreprenoriatului, prin programul Start-Up Nation. Așa că a achitat 12 mii de lei unui consultant care l-a ajutat să își depună proiectul care s-a clasat între primele 1.500.
Robert se gândește acum să renunțe la fondurile Start-Up Nation, chiar dacă, în urma evaluării, va fi declarat câștigător, cu 200.000 de lei nerambursabili.
Orice întârziere a proiectului costă
Robert Preda, antreprenor: Banii din cadrul proiectului întârzie să apară. Costurile echipamentelor pe care mi le doream să le achiziționez variază de la o săptămână la alta.
Tânărul antreprenor a ajuns la concluzia că va trebui să suplimenteze bugetul inițial din alte surse pentru a mai putea cumpăra echipamentele necesare: o cheltuială pe care nu și-o permite, după ce a trebuit să își aducă propria contribuție financiară, cuprinsă între 5 și 15% din valoarea proiectului.
Robert Preda, antreprenor: Cred că ar fi o decizie mai bună pentru mine să renunț acum.
Contractele între antreprenori și minister ar fi trebuit semnate la finalul anului trecut, însă termenul a fost prelungit.
Reprezentanții ministerului care gestionează acest program spun că desfășurarea întregului program, de la înscriere, până la primirea banilor, presupune o serie de verificări amănunțite care necesită timp, mai ales că de cele 15.000 de dosare depuse se ocupă o echipă mică de angajați. Dintre acestea, 5.000 vor fi respinse.
Camelia Taină, director în cadrul Ministerului Antreprenoriatului: Să faci aplicația electronică, să lași perioadă de înscriere, să evaluezi și să contractezi în 200 de oameni, care oricum erau în monitorizări, verificări pe celelalte dosare. Toată lumea vede doar partea de lansare a proiectului, nu și ce vine după ea: verificări de la audit, de la Curtea de Conturi, vin pe aceiași 200 de oameni. Oricât am fi vrut să facem minuni, nu a fost o chestie de rea-voință.
Totuși, antreprenorii care vor fi declarați câștigători nu vor trebui să aștepte evaluarea tuturor dosarelor. Vor primi banii, pe măsură ce dosarele lor sunt validate. Mai urmează încă un pas: să dovedească autorităților că își pot susține financiar obligațiile.
Marius Bizău, consultant: Un alt punct de cotitură care ar putea să schimbe lista celor care vor fi, până la urmă, beneficiari va fi partea de co-finanțare, când aplicanții vor fi puși în fața momentului în care vor trebui să-și continue cu sumele de bani.
Ce este Start-up Nation
Programul destinat afacerilor aflate la început de drum a ajuns abia la a treia ediție în 2022, la 5 ani de când a luat startul, în 2017.
Start-Up Nation a funcționat cu sincope, din cauza diverselor probleme, de la lipsa banilor, la procedura greoaie de analiză a dosarelor. Chiar și așa, programul s-a dovedit un ajutor util pentru întreprinzători.
Dintre câștigătorii ediției din 2017, 98% sunt încă activi, arată cele mai recente date, iar dintre câștigătorii ediției 2018, 10% au dificultăți în a-și susține afacerea. Sunt cei care au început implementarea proiectelor chiar în anul în care pandemia a închis economia.