VIOLENȚA DOMESTICĂ
Butonul de panică poate preveni violența domestică. Dispozitivele sunt distribuite gratuit de Asociația Anais
Cazurile de violență domestică față de femei cresc cu aproape 40% în timpul meciurilor importante de fotbal, în principal din cauza frustrărilor atunci când pierde echipa preferată a partenerului.
Persoanele aflate sub control judiciar și în arest la domiciliu, monitorizate cu brățări electronice. Modificările propuse de MAI
Ministerul de Interne vrea modificarea legislaţiei în așa fel încât persoanele aflate sub control judiciar şi arest la domiciliu să poată fi monitorizate cu brăţări electronice.
Urme în suflet și pe corp. Zeci de mii de femei din România sunt agresate fizic și emoțional, iar multe nu cer ajutor
În luna martie, femeile se simt mai iubite decât de obicei. Însă, de cele mai multe ori, tot ele sunt cele care suportă abuzuri. Iar una dintre cele mai periculoase forme ale violenței domestice este cea fizică. În fața agresorilor, victimele sunt doar niște obiecte, tratate fără milă.
Prima lege din istoria UE privind violența împotriva femeilor e aproape gata. Un element-cheie împarte însă blocul comunitar
Acest acord, deși parțial, a venit după mai multe luni de negocieri intense privind combaterea violenței împotriva femeilor, o directivă cuprinzătoare care urmărește armonizarea definițiilor și a pedepselor minime pentru infractorii din blocul Uniunii Europene.
Ordinul de Protecție ar putea fi extins și pentru alte tipuri de violență față de cea domestică. Proiectul de lege a fost votat de Parlament
Poliția Română a intervenit anul trecut în peste 100.000 de cazuri de violență domestică, anunță șeful instituției. Media națională depășește, astfel, 270 de sesizări pe zi.
Numărul cazurilor de violență domestică crește vertiginos. Polițiștii au intervenit de peste 100.000 în 2023
Numărul cazurilor de violență domestică a crescut alarmant în 2023. Anul trecut, forțele de poliție din România au intervenit într-un număr de 108.831 de cazuri de violență domestică.
Cum pot fi protejate victimele violenței domestice. Sistemul care monitorizează agresorii s-a extins în alte 20 de județe
Victimele violenței domestice ar putea fi protejate mult mai bine de la începutul acestui an. Brățările electronice, care monitorizează agresorii, sunt disponibile în alte 20 de județe din țară.
Violența domestică rămâne între patru pereți. La nivel european, 80% dintre victime nu cer ajutor specializat
Trei sferturi dintre femeile care sunt victime ale violenței domestice nu cer ajutor nici din partea autorităților, dar nici din partea psihologilor. Sunt date la nivel european, iar specialiștii avertizează că multe forme de violență s-au mutat în mediul online.
România, în topul UE la violența domestică. Sunt 38.000 de cazuri de violență domestică raportate în primele 8 luni din 2023
În ciuda progreselor din ultimii ani, România rămâne în topul Uniunii Europene când vine vorba de cazurile de violență domestică, iar anul acesta s-a înregistrat o creștere a numărului de raportări de abuz.
Ordinul de protecție, aplicat tuturor victimelor. Nicolae Ciucă: ”În cazurile grave, se poate aplica monitorizarea agresorului cu o brăţară electronică”
Ordinele de restricție vor fi extinse de Guvern în cazul tuturor agresorilor care comit acte de violență fizică și psihică. Până acum erau limitate numai pentru protecția victimelor violenței domestice. Proiectul a fost adoptat in ședința de Guvern din 13 iulie.
Brățăra electronică, o raritate. Doar una din zece românce agresate e de acord ca partenerul violent să fie monitorizat astfel
Doar una din zece femei agresate își dă acordul pentru ca partenerii violenți să poarte brațară electronică. Este o formalitate fără de care monitorizarea de către poliție nu este posibilă.
Sexul cu un minor sub 16 ani va fi considerat viol. Ce spun specialiștii în drept despre "portița" din noua lege
Orice act sexual cu un minor sub 16 ani va fi considerat viol, dacă diferența de vârsta dintre cei doi este mai mare de cinci ani. Legea anti-viol merge acum la promulgare, după ce a fost votată în Parlament.
Expert: Violența domestică este atât de extinsă, încât fiecare dintre noi știe pe cineva care a avut o relație cu un partener agresiv
La nivel European, una din trei femei a fost agresată verbal sau sexual. La nivelul României, datele arată că una din patru femei a fost agresată de partener, însă adevăratele cifre nu sunt cunoscute, fiindcă fenomenul este subraportat.
Victimele violenței domestice rup tăcerea. Zeci de mii de cazuri sunt raportate anual, iar cifrele sunt în creștere
Zeci de mii de femei devin victime ale violenței domestice în România. Deși există legi împotriva agresorilor, iar polițiștii îi pot monitoriza cu brățări electronice și pot emite ordine de protecție pentru victime, aceste documente nu sunt mereu ușor de obținut.
Cum intervin autoritățile în cazurile femeilor abuzate. Doar 11.000 de ordine de protecție au fost emise în 2022
Peste 11.000 de ordine de protecție au fost date de poliție, în România, în 2022. Este doar o mică parte a cazurilor de violență domestică raportate în care s-a luat o astfel de măsură.
România se află printre țările europene cu cele mai multe cazuri de violență domestică
La nivel european, România este printre țările europene cu cele mai multe cazuri de violență domestică împotriva femeilor. Cele mai recente date ale Poliției române arată că în 2022 au fost raportate peste 90.000 de cazuri, cele mai multe în mediul rural.
Violența domestică, greu de combătut. 16% dintre victime nu au acceptat să le fie montate brățări electronice agresorilor
Doar două din zece victime ale violenței domestice au acceptat ca agresorilor să le fie montate brățări electronice de supraveghere. Asta arată cele mai recente date ale Inspectoratului General al Poliției Române.
Povestea femeii lovite peste fese de un bărbat necunoscut, pe stradă. Are și origini africane și a mai fost agresată
Nina, o femeie din Suceava care a fost lovită peste fese de un bărbat necunoscut în timp ce se plimba pe stradă, a câștigat în instanță. Agresorul a fost condamnat la închisoare.
Viorel Focșa a fost exclus din partid după ce și-ar fi lovit soția și i se cere demisia din Parlament
Deputatul Viorel Focșa a fost exclus din partidul AUR și i s-a cerut să demisioneze din Parlament. El este acuzat că și-a agresat fizic soția, care l-a reclamat la poliție, dar nu a cerut să fie emis un ordin de restricție. Conducerea AUR s-a întrunit și a decis să-l dea afară din partid.
Cum ne dăm seama dacă ne aflăm într-o relație toxică. Explicațiile unui medic psihiatru
Abuzul emoţional sau fizic este una dintre cele mai delicate situaţii cu care se confruntă anumite cupluri, consideră Petronela Nechita, medic primar în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iaşi, care spune că nu există cupluri „toxice”, ci există oameni nevindecaţi, cu răni nevindecate.