Melodia Macarena a cântăreței Erika Isac care vorbește despre abuzurile asupra femeilor a adus în prim plan un fenomen.
Share – location sau partajarea locației este o metodă pe care multe femei o folosesc atunci când iau un taxi sau chiar când merg la o întâlnire.
Frica, sentimentul care a alimentat fenomenul share-location
În spatele acestui gest stă frica multor femei că li s-ar putea întâmpla ceva.
”În spatele acestui fenomen stă frica. În primul rând faptul că femeile nu se simt în siguranță, inclusiv în locuri publice.
De aceea partajare locației a devenit o plasă de siguranță. Faptul că femeile se simt mai aproape de cei care ar putea să le protejeze prin intermediul tehnologiei, asta le face ca să nu mai fie atât de fricoase în momentul în care se duc la ore, într-o întâlnire cu cineva pe care nu-l cunosc, în momentul în care se suie într-un mijloc de transport cu o persoană care începe să le întrebe: Unde vrei să mergi? Dar câți ani ai? Ai o relație cu cineva, dar ce-ți place ție?
Deja apare această frică, iar faptul că ele reușesc să se conecteze într-un fel sau altul cu cei apropiați le dă o siguranță care nu de fiecare dată este cea reală. Pentru că doar prin share location nu înseamnă neapărat că ești în siguranță, ci doar că îți impui gândul că ai putea fi undeva mai aproape.
Îmi spunea tot o colegă, jurnalista de-a noastră, care a fost în nenumărate situații de genul acesta, că măcar să știe unde să mă găsească dacă mi se întâmplă ceva.
Oamenii nu mai au încredere în autorități. Cred, pentru că de aici, până la urmă pleacă această frică, faptul că au fost nenumărate situații în care femei au cerut ajutor poliției, au fost fete care au ajuns să fie omorâte pentru că poliția n-a intervenit și le-a tratat cu superficialitate”, a declarat Oana Despa.