Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA: Persoanele acuzate de violență în familie nu mai pot deține arme de foc. Țara are mai multe arme individuale decât locuitori

Curtea Supremă a Statelor Unite a aprobat o lege federală care consideră infracțiune deținerea de arme de către persoanele acuzate de violență domestică. Decizia Curții este o victorie pentru administrația președintelui Joe Biden. După ce a fost dat verdictul, liderul de la Casa Albă a declarat că, citez, nicio victimă care a fost abuzată nu trebuie să-și mai facă griji că agresorul său va primi o armă.

SUA: Legea privind posesia de arme, înăsprită

Curtea Supremă din Statele Unite a decis cu opt voturi la unu că suspecții cercetați pentru violență în familie nu vor mai putea primi o armă. Prevederea era stabilită într-o lege aprobată în 1944, care însă fusese anulată în 2022 pe motiv că încalcă dreptul de „a păstra și purta arme” prevăzut în al II-lea amendament al Constituției SUA.

Ruth Glenn este președintele unui ONG care apără drepturile victimelor violenței domestice. Activista a spus că decizia aprobată de Curtea Supremă le va proteja pe femeile care au fost abuzate de parteneri.

Ruth Glenn, președintele ONG-ului ”Survivor Justice Action”: „Când spunem că singurul lucru care poate proteja victimele este un ordin de protecție, arma (atacatorului n.r.) trebuie retrasă. În caz contrar, dacă nu eliminăm anume obiectul care reprezintă o amenințare, nu facem decât să creștem riscul la care este expusă victima”.

Administrația lui Biden a apărat demersul Curții Supreme ca fiind esențial pentru protejarea victimelor abuzurilor, care sunt, de cele mai multe ori, femei.

Decizia Curții nu va avea însă un impact pentru americanii cercetați pentru alte fapte decât violența în familie.

Mark Sherman, jurnalist Associated Press: „Procesul a fost urmărit cu atenție, deoarece o hotărâre de anulare a legii ar fi pus sub semnul întrebării alte legi federale privind armele, inclusiv restricțiile privind armele pentru persoanele care au comis infracțiuni nonviolente, precum și interdicția de a deține o armă pentru persoanele dependente de droguri. Situația este similară cu ce i s-a întâmplat fiului președintelui Biden, Hunter Biden, care este urmărit penal”.

Statele Unite ale Americii numără mai multe arme individuale decât locuitori, în special din cauza uşurinţei cu care americanii au acces la ele. Anul trecut, peste 18 mii de oameni au murit împușcați în SUA, țară care se confruntă cu un număr ridicat de atacuri armate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE