La nivel european, România este printre țările europene cu cele mai multe cazuri de violență domestică împotriva femeilor. Cele mai recente date ale Poliției române arată că în 2022 au fost raportate peste 90.000 de cazuri, cele mai multe în mediul rural. Tot anul trecut, autoritățile au implementat măsura brățării electronice pentru monitorizarea agresorilor în cazul care aceștia recidivează.
Cazurile de violență domestică sunt în creștere
Datele Poliției române arată că dintre-un total de 90.174 de cazuri de violență domestică la nivel național, 47.960 au avut loc în mediul rural, iar de peste 42.000, în mediul urban. Datele ONG-urilor arată că trei sferturi dintre actele de violență domestică sunt la adresa femeilor și fetelor. Din totalul de intervenții ale poliției la nivel național, peste 24.000 au fost cu risc iminent de violență, iar pentru peste 11.000 de situații a fost nevoie de emiterea unui ordin de protecție.
Astfel, cazurile de violență domestică sunt în creștere cu 12,5% față de anul 2021. Cele mai multe fapte, peste 34.000 au fost de loviri sau alte violențe.
În 2022, Poliția a implementat, în 128 de cazuri, măsura obligării agresorilor de a purta o brățară electronică pentru monitorizarea agresorilor care pot recidiva. Mai exact, măsura a fost aplicată pentru 16% din totalul ordinelor de protecție emise. De asemenea, 77 de agresori au încălcat măsura ordinului de protecție.
În cadrul dosarelor penale întocmite, pentru 18 dintre persoanele care au săvârșit aceste infracțiuni au fost dispuse 16 rețineri, o arestare preventivă și un control judiciar. De asemenea, polițiștii au intervenit în 372 de situații, ca urmare a alertelor generate de Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică.