Ce presupune Ordinul de protecţie extins. Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat că acesta a intrat în vigoare începând de sâmbătă.
Ordinul de protecţie extins, intrat în vigoare
Pe scurt, înseamnă că toate victimele pot beneficia de protecţie, indiferent de forma de violenţă, fizică sau psihică.
Alina Gorghiu: „Legea 26/2004 privind Ordinul de protecţie extins intră chiar astăzi în vigoare. Toate victimele pot beneficia de protecţie, indiferent de forma de violenţă, că este fizică sau psihică”, a precizat aceasta, pe Facebook.
De ce ordin „extins”?
Ministrul Justiției a explicat că până acum exista Ordinul de protecţie numai în cazul violenţei domestice.
„Îl extindem acum prin lege la toate situaţiile şi e normal să mergi la metrou sau pe stradă, fără să priveşti cu frică peste umăr, să intri în scara blocului, fără spaima de vecinul agresor. Să stai fără teama că un fals prieten îţi fură poze private din telefon pentru a le populariza în mediul online. Să nu primeşti apeluri telefonice repetate la ore nepotrivite”, a adăugat Alina Gorghiu în aceeași postare.
Știrea inițială:
Președintele României a promulgat legea care prevede extinderea ordinului de protecție, pentru victimele supuse tuturor formelor de violență.
Astfel va fi posibilă intervenţia nu doar în cazul violenţelor fizice, ci și în cazul actelor de hărțuire online, apelurilor telefonice multiple, urmărirea în mod repetat a unei persoane sau supravegherea locuinței acesteia.
O victimă a violenței poate solicita instanței, personal sau prin reprezentant legal, emiterea unui ordin de protecție, pentru o perioadă de 12 luni. De asemenea, una dintre măsurile care vor fi aplicate este și monitorizarea agresorului cu brăţară electronică.
Încălcarea ordinului de protecție va constitui infracţiune şi se va pedepsi cu închisoare, de la şase luni la cinci ani.
Proiectul, adoptat de Camera Deputaților
Proiectul iniţiat de Guvern care prevede extinderea ordinului de protecţie pentru victimele supuse tuturor formelor de violenţă, indiferent de relaţia care există între victimă şi agresor, a fost adoptat în unanimitate, miercuri, de Camera Deputaților.
Proiectul reglementează ordinul de protecţie nu doar în cazul violenţelor fizice, ci şi în următoarele situații:
- acte de hărţuire online
- apeluri telefonice multiple
- urmărirea în mod repetat, fără drept sau interes legitim, a unei persoane
- supravegherea locuinţei acesteia sau a altor locuri.
Monitorizarea agresorului cu brăţară electronică
Actul normativ mai prevede că una dintre măsurile care se vor aplica în cazurile de violenţă va fi inclusiv monitorizarea agresorului cu brăţară electronică.
Conform proiectului, actele de violenţă pentru care se poate institui ordinul de protecţie sau ordinul de protecţie provizoriu sunt:
- orice lovire sau act de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice;
- orice act de violenţă de natură sexuală;
- ameninţarea unei persoane cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare ilicite îndreptate împotriva sa ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere;
- fapta repetată de urmărire a unei persoane, fără drept sau fără un interes legitim, ori de supraveghere a locuinţei, a locului de muncă sau a altor locuri frecventate de către aceasta ori efectuarea de apeluri telefonice sau alte tipuri de comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă care, prin frecvenţă, conţinut sau momentul în care sunt emise creează temere, precum şi alte acţiuni cu efect similar.
Act de violenţă este considerat și orice act de hărţuire online
De asemenea, acte de violenţă sunt considerate şi următoarele: orice act de hărţuire online, mesaje online instigatoare la ură, urmărire online, ameninţări online, publicarea neconsensuală de informaţii şi conţinut grafic intim, accesul ilegal la comunicaţii şi date private şi orice altă formă de utilizare abuzivă a tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor cu scopul de a umili, speria, reduce la tăcere victima, potrivit Agerpres.
Potrivit celor adoptate, persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol prin acte de violenţă din partea unei alte persoane poate solicita instanţei, personal sau prin reprezentant legal, emiterea unui ordin de protecţie, care poate fi emis pentru o perioadă de 12 luni.
Prin ordinul de protecţie se pot impune:
- evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună;
- reintegrarea victimei şi, după caz, a membrilor familiei acesteia în locuinţa comună;
- obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;
- interdicţia pentru agresor de a se deplasa în anumite localităţi sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic;
- obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere; interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod, cu victima; obligarea agresorului de a preda poliţiei armele, componentele esenţiale şi muniţiile deţinute, documentele în care acestea sunt înscrise, precum şi autorizaţia/autorizaţiile de procurare a armelor emisă/emise pe numele acestuia.