SCHIMBĂRI CLIMATICE
COP27: Marii poluatori trebuie să plătească despăgubiri pentru schimbările climatice. Ce a transmis președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen
Marii poluatori trebuie să plătească daunele cauzate de schimbările climatice în țările aflate în curs de dezvoltare. Este ideea discutată în aceste zile la summit-ul de climă din Egipt. Liderii lumii au refuzat, însă, până acum să-și asume un astfel de angajament.
Iohannis, despre limitarea schimbărilor climatice. „România sprijină pe deplin rolul de lider asumat de UE”
Președintele Klaus Iohannis a declarat că România sprijină rolul de lider pe care și l-a asumat Uniunea Europeană în ceea ce privește limitarea schimbărilor climatice, precum și angajamentul statelor UE de a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră.
Bogații Planetei consumă mai multe resurse decât marea masă a populației: „Suntem proști și lacomi”
Pe 15 noiembrie, numărul persoanelor de pe glob va fi de opt miliarde. Această cifră creează motiv de dezbatere pentru exprții din domeniul antropologiei, care spun că nu numărul mare de oameni este problema, ci faptul că resursele Planetei sunt conumate de cei mai bogați dintre rezidenți.
Summitul COP27. Avertisment clar al secretarului general ONU: „Ne îndreptăm spre iadul climatic”
Schimbările climatice se produc cu o viteză catastrofală. A fost avertismentul secretarului general al ONU, Antonio Guterres, transmis liderilor mondiali reuniți în stațiunea balneară Sharm el-Sheik din Egipt, la Conferința privind schimbările climatice.
STUDIU. O treime din ghețarii aflați în siturile incluse în Patrimoniul Mondial vor dispărea până în 2050
O treime din ghețarii aflați în siturile incluse în Patrimoniul Mondial sunt pe cale să se topească până în 2050, potrivit unei noi cercetări. Un studiu global important a constatat că schimbările climatice provoacă prăbușirea acestor fluxuri uriașe de gheață.
„Triunghiul litiului” din America de Sud, sacrificat pentru a salva planeta. Oamenii se tem că extracția metalului necesar mașinilor electrice i-ar putea lăsa fără apă
Chile, Argentina și Bolivia formează „triunghiul litiului” deoarece în aceste țări din America de Sud se află aproape 56% dintre rezervele de litiu identificate la nivel mondial.
UE aprobă interzicerea vânzărilor de autoturisme echipate cu motoare pe ardere internă din 2035
Uniunea Europeană a ajuns joi la un acord privind legea care interzice vânzările de noi autoturisme echipate cu motoare pe ardere internă începând din 2035, obiectivul fiind de a accelera trecerea la vehiculele electrice şi combaterea schimbărilor climatice.
Avertisment privind schimbările climatice. ONU: Lumea se va confrunta cu fenomene devastatoare
Omenirea face prea puțin pentru a preveni încălzirea globală, iar în următorii ani ar putea să se confrunte cu fenomene devastatoare. Avertizările au fost emise de Organizația Națiunilor Unite în ultimul său raport privind schimbările climatice.
Eurostat: Schimbările climatice au cauzat pierderi economice de peste 145 miliarde de euro în ultimul deceniu
Schimbările climatice au cauzat în ultimul deceniu pierderi economice de peste 145 miliarde de euro în Uniunea Europeană, arată datele publicate luni de Oficiul European de Statistică.
Proiect: Cercetătorii din SUA își propun să răcească pământul reflectând lumina solară în spațiu
Statele Unite vor să răcească pământul reflectând lumina soarelui înapoi în spațiu. Planul - care implică pomparea particulelor care blochează soarele în atmosfera superioară - este încă în faza timpurie de cercetare.
ONU: Regiuni întregi vor deveni de nelocuit în următoarele decenii, din cauza valurilor de caniculă
Regiuni întregi de pe glob vor deveni de nelocuit în următoarele decenii din cauza valurilor de caniculă care vor fi mai frecvente şi mai intense, avertizează într-un raport publicat luni de ONU şi Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (IFRC).
Schimbările climatice, la 8.000 de metri altitudine. Alpinistul Alex Găvan, la Euronews, despre experiența sa de pe cei mai înalți munți din lume
Alpinistul Alex Găvan a povestit la Euronews experiența sa de pe cei mai înalți munți din lume și cum efectele schimbărilor climatice au făcut ca temperaturile să fie pozitive și la peste 6.000 de metri, iar avalanșele provocate de topirea zăpezii să îi pună în pericol ascensiunile.
Schimbările climatice: Urșii polari pierd până la două kg/zi, iar în curând ar putea dispărea din cauza lipsei de hrană
Pe măsură ce temperaturile globale continuă să crească, experții spun că, în prezent, urșii petrec cu până la o lună mai mult decât părinții lor așteptând ca gheața să revină după vară.
Un taifun puternic a lovit sudul Japoniei. Peste 4 milioane de oameni au fost îndemnați să se evacueze
Un taifun puternic a lovit regiunea insulei Kyushu din Sudul Japoniei, cu vânturi puternice și ploi abundente. Furtuna a provocat pene de curent, iar milioane de oameni au fost îndemnați să se evacueze.