Încălzirea globală se simte din ce în ce mai puternic și în lumea sporturilor de iarnă. Europa se confruntă cu un val de temperaturi pozitive, iar multe dintre stațiunile de schi riscă să se închidă.
Europa a întrat în noul an cu una dintre cele mai ridicate temperaturi medii din ultimele decenii. În orașe relativ friguroase iarna, precum Varșovia sau stațiunea elvețiană Delemont, s-au înregistrat pe 1 ianuarie temperaturi de 18-19 grade.
Marea parte a teritoriului european are temperaturi pozitive
Iar în prezent, marea parte a teritoriului european are temperaturi pozitive, ceea ce reprezintă o mare îngrijorare pentru cei din industria sporturilor de iarnă. Foarte multe stațiuni de schi se bazează în clipa de față doar pe zăpada artificială și depind de aceste instalații, în timp ce zăpadă naturală se găsește doar pe pârtiile de schi aflate la altitudini mari, de peste 2.000 metri, dar și zăpada artificială depinde de nivelul temperaturilor și trebuie să recunoaștem, zăpada artificială nu are nici pe departe farmecul zăpezii naturale.
În România sunt pârtii cu zăpadă naturală doar la 2.000 metri
În România, situația este asemănătoare, pârtii cu zăpadă naturală fiind doar la 2.000 metri în Bucegi, în timp ce, de exemplu, vastul domeniu schiabil din Poiana Brașov este închis. Pentru românii care aleg schiul în alte țări, rămân stațiunile din Austria, unde nu este zăpadă peste tot.
Alte variante ar fi stațiunea bulgară Bansko sau stațiuni mai pretențioase, precum Cortina d'Ampezzo în Italia, Courchevel în Franța sau Zermatt și St. Moritz în Elveția, dar care, evident, implică și niște bugete mult mai mari, o zi de schiat costând, în medie, aproape 100 euro pe zi, de persoană.