Țările care caută mai mult gaz natural pentru a înlocui livrările din Rusia riscă ani de emisii care ar putea zădărnici obiectivele climatice, a declarat joi Climate Action Tracker.
Eforturile de a evita schimbările climatice dezastruoase s-au ciocnit în acest an cu o criză energetică globală a gazelor rare și a prețurilor explozive la combustibili, deoarece Rusia a redus drastic livrările de gaze către Europa după invazia din Ucraina, de pe 24 februarie.
„Asistăm la un impuls major pentru producția extinsă de gaz fosil GNL și capacitatea de import în întreaga lume – în Europa, Africa, America de Nord, Asia și Australia – care ar putea face ca emisiile globale să depășească niveluri periculoase”, a declarat Bill Hare, CEO al institutul de cercetare Climate Analytics, care împreună cu NewClimate Institute formează Climate Action Tracker (CAT).
Proiectele planificate ar putea emite 10% din bugetul de carbon rămas al lumii - cantitatea cumulată care poate fi emisă dacă încălzirea de peste 1,5°C trebuie evitată, a spus CAT. Printre proiecte se numără noi foraje de gaze în Canada și capacitatea de import de gaz natural lichefiat (GNL) în Germania și Vietnam.
Nu există zăcăminte noi de petrol și gaze care să mențină încălzirea globală sub 1,5C
Țările au convenit în temeiul Acordului de la Paris din 2015 privind schimbările climatice să încerce să oprească gazele cu efect de seră să încălzească planeta la mai mult de 1,5 C peste nivelurile preindustriale.
Oamenii de știință au spus că depășirea temperaturii de 1,5 °C ar declanșa efecte mult mai severe asupra climei decât incendiile periculoasee, inundațiile și creșterea mărilor care se desfășoară deja astăzi. În prezent, lumea este cu 1,2 °C mai caldă decât nivelurile preindustriale.
Până în octombrie, gazul rusesc a scăzut la 7,5% din importurile de gaze din Europa, în scădere de la 40% în ultimii ani.
Cursa de a înlocui aceste provizii a susținut planurile de extindere a infrastructurii de combustibili fosili, chiar dacă Uniunea Europeană a propus obiective mai mari de energie regenerabilă pentru a încerca să înlocuiască în mare parte combustibilul rusesc cu energie curată.
Agenția Internațională pentru Energie a spus că nu ar trebui deschise noi zăcăminte de petrol și gaze dacă lumea va atinge obiectivul de 1,5C.
De asemenea, CAT a calculat că obiectivele țărilor de reducere a emisiilor în acest deceniu ar pune lumea pe cale de încălzire de 2,4 C.