Marii poluatori trebuie să plătească daunele cauzate de schimbările climatice în țările aflate în curs de dezvoltare. Este ideea discutată în aceste zile la summit-ul de climă din Egipt. Liderii lumii au refuzat, însă, până acum să-și asume un astfel de angajament, de teama unui posibil șir nesfârșit de pretenții financiare. Euronews a vorbit cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre măsurile care trebuie luate pentru a diminua impactul schimbărilor climatice.
Ursula von der Leyen: Este un subiect important și mă bucur că se află pe ordinea de zi, de data aceasta, la COP 27. Acum este important să ne așezăm la masă și să definim cu adevărat și să stabilim despre ce este vorba și apoi să analizăm finanțarea disponibilă. Și nu mă refer la cele 100 de miliarde care sunt destinate finanțării pentru climă. În acest caz, Uniunea Europeană are și ea partea sa de contribuție cu peste 23 de miliarde, dar mă refer la alte fonduri pe care trebuie să le examinăm.
Reporter: Cu siguranță că modalitatea rapidă de a face acest lucru este aplicarea unui impozit pe profiturile record ale companiilor energetice. De ce nu se întâmplă acest lucru?
Ursula von der Leyen: Tocmai am elaborat legislația la nivelul UE pentru a permite statelor membre să introducă o taxă pe profituri excepționale care să elimine beneficiile excesive pe care le au companiile producătoare de energie.
Reporter: Dar le spuneți asta și altor lideri cu care vă întâlniți aici să facă același lucru?
Ursula von der Leyen: Nu pot să le spun eu ce să facă, dar pot să le arăt că acest lucru funcționează în Uniunea Europeană și că statele membre folosesc acești bani pentru a sprijini gospodăriile vulnerabile și întreprinderile vulnerabile, astfel încât aceasta este o abordare specifică și este un lucru absolut necesar. Cred că aceasta este o contribuție de criză pe care companiile producătoare de energie ar trebui să o ofere.
Reporter: Una dintre criticile pe care le-am auzit din partea țărilor mai sărace la adresa celor mai bogate a fost că țările mai bogate păstrează pentru ele unele dintre noile tehnologii, cum ar fi mașinile electrice, bateriile, etc. Suntem cu adevărat suficient de corecți cu privire la această tranziție sau încercăm să facem ca ea să se întâmple doar în Europa și nu și în restul lumii?
Ursula von der Leyen: Este un aspect foarte important. Să luăm, de exemplu, cele trei acorduri de la COP 27. Unul este cu Kazahstanul privind hidrogenul, energiile regenerabile, precum și cu privire la baterii. Ceea ce facem noi este să aducem investiții, inclusiv private, în regiune, astfel încât Kazahstanul să poată dezvolta lanțul valoric, dar nu în mod exclusiv. Ei decid cât de mult vor crește și unde vor exporta.