Mii de tone de porumb românesc au fost refuzate la export după ce testele au arătat că produsul era contaminat cu o ciupercă periculoasă atât pentru animale, cât și pentru oameni. Specialiștii spun că astfel de situații sunt foarte rare, iar standardele Uniunii Europene nu permit vânzarea la raft a unor produse stricate.
Experții dau asigurări că marfa refuzată la export nu va ajunge în magazinele din România.
Mii de tone de porumb din România, contaminate cu aflatoxină
În total, peste 60.000 de tone de porumb românesc au fost refuzate de Spania și de Anglia, după ce testele efectuate acolo au arătat că marfa este contaminată cu aflatoxină. Specialiștii spun că orice produs care pică testele de laborator trebuie distrus imediat și nu mai poate fi comercializat.
Alexandru Cîrîc, director ICA: „Produsele contaminate cu microtoxine nu pot fi decontaminate. Nu este legal să încercăm asta și nu este legal să amestecăm un porumb bun cu un porumb contaminat, pentru a scădea gradul mediu de contaminare. Este bine să consumăm produse verificate, produse de marcă. Nu mălaiul luat din piață, cu o proveniență necunoscută. Tot ce este produs de marcă, este verificat de autorități."
Un antrenprenor român din Italia a explicat cum procedează autoritățile din Vest, în cazul unui produs neconform.
Honorius Barnișca, proprietarul unui magazin din Italia: „Am luat niște produse și mi-au trimis comunicare că lotul respectiv ar trebui retras de pe raft. După două-trei zile, am avut controale, unde m-au rugat să le fac dovadă că produsul a fost retras de pe raft".
Vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, Daniel Buda, spune că, în mod paradoxal, astfel de situații ar trebui să-i liniștească pe oameni.
Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European: „Autoritățile din România, dar și cele europene sunt preocupate de înalta calitate și siguranța alimentelor. Iată, faptul că avem această identificare a acestui porumb infestat ne arată că autoritățile competente lucrează din plin la siguranța alimentară."
Autoritățile transmit că legea este foarte strictă și în privința alimentelor importate în România.
Corina Ivanciu, DSVSA: „Dacă este vorba de un import, da, se prelevează probe și se lucrează în laboratoarele acreditate. În cazul exporturilor, întreaga responsabilitate le revine agenților economici. Trebuie să vedem un buletin de analize oficial și de acolo vom dezvolta scenariile legale. În lipsa unui buletin de analize oficial, nu vă pot spune ce se poate întâmpla cu o marfă. În mod sigur, se izolează și se prelevează probe."
În ultimii ani, România a devenit unul dintre cei mai importanți exportatori de cereale din Uniunea Europeană. De exemplu, în luna iulie a acestui an, țara noastră a fost pe primul loc la exportul de grâu.
Mai mult decât atât, în 2023, România a depășit toate statele membre în ceea ce privește exportul de porumb. Din cauza secetei, recolta din acest an este mai slabă decât în 2023.