Din acest an, producătorii de roșii care beneficiază de subvenția de cel puțin 3 mii de euro prin Programul Tomata trebuie să se digitalizeze ca să mai primească banii. Odată cu depunerea cererii pentru subvenția pe anul acesta, fermierii trebuie să se înscrie într-un sistem informatic.
Doar că în practică, mulți fermieri nu au nici măcar adrese de email și nici telefoane și calculatoare performante, așa că sunt departe de informatizare.
Ionel Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt: În primul rând, fermierul trebuie să-și facă un cont pentru această platformă. După ce și-a făcut acest cont, el se conectează. Și aici avem prima interfață a programului. Trebuie să ne trecem datele de identificare, trebuie să trecem județul, localitatea și așa mai departe. Ele sunt vreo 7 pagini ale acestei platforme și el trebuie să treacă prin toate.
Mulți dintre agricultori nu au adresă de email
Acestea sunt doar o parte din pașii pe care trebuie să-i facă, din acest an, miile de fermieri care sunt înscriși în programul Tomata. Odată cu cererea pentru subvenția de anul acesta, depusă până pe 10 mai, s-au obligat să se înscrie și pe platforma ce va conține datele lor de identificare, precum și detaliile despre îngrășămintele folosite și tratamentele pentru dăunători. Doar că, în practică, mulți fermieri nu au nici măcar adresă de email.
Reporter: V-ați făcut adresă de email?
Gelu Zisu, fermier: Nu, n-am făcut, dar trebuie să fac acum.
Reporter: Știți dumneavoastră să o faceți sau apelați la cineva?
Gelu Zisu, fermier: Am în casă, am destui. Nepoata, nepotul, nu se pune problema.
Peste 8.000 de producători de roșii în Olt
În județul Olt sunt peste 8.000 de producători de tomate, însă cei care s-au înscris sunt foarte puțini. Reprezentantul acestora spune că cei mai mulți nu sunt capabili să se înscrie și cere amânarea aplicării programului.
Ionel Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt: Vorbim de oameni care au o anumită vârstă, care nu au la dispoziție un telefon preformant, un laptop, un calculator și așa mai departe. Și pe deasupra, nici cunoștințele necesare. Ce am dori noi să cerem. O derogare, dacă se poate. Cum România cere drogări la Comisia Europeană, noi îl rugăm pe domnul ministru, Ministerul Agriculturii, să amâne această înscriere în platformă cel puțin pentru programul de legume în ciclul II.
Fără drumuri și birocrație
Platforma digitală va aduce beneficii fermierilor care reșesc să se înscrie. Îi va scuti pe aceștia de drumuri și de birocrație.
Ionel Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt: Odată înscris în această platformă, fermierului i se iau drumurile din picioare. Această platformă este interconectată cu direcțiile agricole, cu Ministerul Agriculturii. Acolo se trec datele de identificare, tarlaua, parcela, codul de la APIA.
Anul trecut, au fost 22.000 de beneficiari ai programului Tomata. Aceștia vor primi anul acesta subvenția în două tranșe de câte 1500 de euro.