În plină iarnă, în piețele din Craiova, prețul pentru un kilogram de roșii este cuprins între 10 și 20 de lei. Produsele, ce-i drept, sunt din import.
Fermierii locali amenință cu prețuri de 50 de lei per kilogram, la sfârșitul lunii aprilie. Motivul? Roșiile vor proveni din producție autohtonă și vor fi asemenea trufandalelor. Comercianții spun însă că la astfel de sume marfa va fi greu de vândut. Nici cumpărătorii nu sunt dispuși să plătească.
Cosmin Dragu se ocupă de zece ani cu producția de roșii. Anul acesta a început plantarea răsadurilor chiar cu două săptămâni mai devreme decât în mod normal.
”Am fost încurajați de rezultatele bune de anul trecut și am zis să punem mai devreme ca să ieșim și mai devreme pe piață. Ele undeva ies la 90 de zile de la plantare,deci undeva în luna aprilie spre final, suntem pe piață. Costurile sunt destul de mari. Ne ajung undeva la 40.000 de lei per total, per an”, a declarat Cosmin.
Legumicultorii vor să scoată profit de 40 de lei pentru kilogramul de roșii
Legumicultorul spune că pe el îl costă aproximativ 10 lei să producă un kilogram de roșii în sezonul rece. Diferența până la 50 de lei reprezintă profitul pe care și-l dorește.
Estimează că va putea să vândă la acest preț doar 2 săptămâni șio va găsi piață de desfacere la Sibiu, pentru că acolo cumpărătorii sunt mai cu dare de mână.
Comercianții și cumpărătorii din Craiova sunt însă de altă părere.
”Niciodată, niciodată nu cred că ar cumpăra.Pai, oamenii nu au posibilitatea să cumpere cu 13 lei, cu 15 lei, dar cu 50 de lei”, spune Daniela.
Producătorii de roșii primesc subvenții de la stat, în valoare de 3.000 mii de euro pentru fiecare o mie de metri pătrați cultivați.