În contextul legumelor stropite cu pesticide, Euronews România a întrebat experți în alimentație cum aleg ei produsele pentru consum. Am discutat cu directorul general de la Institutul de Cercetări Alimentare (ICA), cu un șef de laborator și cu un nutriționist.
Alexandru Cîrîc, director general ICA: "În momentul de față prefer să cumpăr legumele și fructele de undeva de unde acestea sunt mai des verificate: lanțurile de retail. Acolo unde avem cantități mari, fie că vorbim de importuri, de producătorii locali sau de asociații, puterea financiară a acelui producător face ca autocontrolul să fie respectat și costurile pe lot să devină nesemnificative. Una este să plătim o analiză de câteva sute de lei pentru câteva zeci de tone și una e să plătim aceeași analiză pentru un control de 100 de kilograme. Prefer să cumpăr aceste produse de unde știu că sunt verificate. Nu am încredere în producătorii foarte mici, deoarece aceștia pot trișa."
Aurelia Surdu, șeful Laboratorului pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale, Autoritatea Națională Fitosanitară: "Merg și cumpăr de unde cumpără toată lumea. Dacă anul acesta am analizat până acum 650 de probe, din care 142 de tomate și am avut neconforme 7 probe, 1%, totuși probabilitatea, zic eu, e mică. Probabilitatea să mănânci zile întregi un produs cu aceeași substanță activă care să se acumuleze în organism și să producă efecte e foarte mică."
Lygia Alexandrescu, nutriționist: "Cumpăr produse cu etichetă românească. Te uiți la formă, să nu fie acel țugui care poate arăta că s-au folosit hormoni de creștere rapidă, la culoare, consistență. Și ne uităm la codiță să nu fie uscată. O roșie coaptă natural nu are niciodată acel mijloc uscat și acea parte de mijloc lemnoasă."
De asemenea, putem să scădem din cantitatea de pesticide prezentă pe roșie, dacă o spălăm cu bicarbonat sau oțet.
Lygia Alexandrescu, nutriționist: "Dacă vorbim de tomate, cu siguranță putem să mai scădem din cantitatea de pesticide cu care sunt crescute prin spălare cu bicarbonat de sodiu, sau cu apă cu oțet, sau prin fierbere."
Cât de periculoase sunt pesticidele neautorizate
Am pus problema în felul următor: Dacă luăm două roșii, una are limite de pesticide depășite. Cealaltă conține, în limite mici, pesticide care nu au fost autorizate. Care este mai periculoasă?
Aurelia Surdu, șef de laborator, a declarat în direct la Euronews România că legumele care au fost stropite cu pesticide neautorizate nu sunt periculoase, atât timp cât nivelul pesticidelor este sub limita impusă.
Aurelia Surdu, șeful Laboratorului pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale, Autoritatea Națională Fitosanitară: "Aici problema se pune: de ce nu e autorizată. Poate să nu fie autorizată pentru că producătorul nu a adus-o în țara noastră, sau poate fi neautorizată din cauza toxicității foarte mari. În cazul în care pesticidele folosite sunt autorizate și s-a constatat că nu sunt foarte toxice în limitele admise, riscurile nu sunt așa de mari, față de toxicitatea pesticidelor neautorizate.
În cazul în care un pesticid nu este autorizat din cauza toxicității, limita maximă admisă este foarte mică: zece micrograme pe kilogram, ceea ce înseamnă limita de detecție a echipamentelor. În cazul în care produsul nu e autorizat pe piața noastră, limitele vor fi stabilite în funcție de toxicitate. Dacă avem o limită de doi și valoarea este sub doi, produsul este bun pentru consum, nu este periculos, ci doar nu e autorizat pe piață."