Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Operațiunea „murătura și zacusca”. Românii cumpără din piețe saci întregi de castraveți, gogonele, ardei kapia sau gogoșari

Se apropie sezonul rece, iar perioada aceasta e numai bună pentru pus provizii. Se vând de la câteva kilograme până la saci întregi de castraveți, gogonele, ardei kapia sau gogoșari. La mare căutare este și zarzavatul. Produsele sunt mai scumpe, spun clienții, dar nu se compară gustul murăturilor de acasă cu cele gata cumpărate din magazin. În ajutor le vin și producătorii locali care pregătesc tone de murături în această perioadă.

Piețele au devenit furnicare

Piețele s-au transformat în adevărate furnicare. Românii vor să cumpere legume pentru pus la păstrat pentru iarnă. Cei care vor să cumpere cantități mai mici merg în piețele cu amănuntul.

Localnic: Pentru o zacuscă. Am luat gogoșari, ardei kapia și niște cartofi. Vrem să facem mai multă, dar nu putem să luăm tot odată pentru că e muncă multă. Am luat vreo șapte kilograme.

Localnică: Gogoșari, roșii și țelină.

Reporter: Puneți la murat?

Localnică: Nu. Fac zarzavat pentru iarnă. Am o rețetă specială. Îl fierb, îl pun în borcane și îl am. Dacă nu-l termin iarna asta, îmi ajunge la anul viitor. Ține.

Localnică: Am luat niște harbujei să punem la murat. Trei lei kilogramul. E cam scump față de anul trecut, dar punem și seceta care a fost, și munca omului. La țară, săracii, e muncă. Am luat vreo 11 kg.

Cantitățile mari, de zeci de kilograme, se cumpără în piețele en-gros. Asta deși, spun oamenii, prețurile sunt mai mari, însă justificate din cauza secetei și a inundațiilor.

Dumitru Ciobanu, localnic: Pentru iarnă, normal. Am luat vinete, acum am luat ardei kapia. Și ceapă, și roșii. Ca la casa omului. E mai scump decât anul trecut. Când faci cu mâna ta e sfânt. Într-adevăr e muncă, e costisitor.

Reporter: Cam cât ați lăsat astăzi în piață?

Dumitru Ciobanu, localnic: 200 de lei.

Marius: Am luat 10 kg de castraveți, 15 kg de gogonele și cam în jur de 30 kg de pepeni. Am făcut zacuscă, acum urmează murăturile. Anul ăsta e cam scump. Numai murăturile la un bidon de 80, în jur de 400 de lei.

Reporter: Și anul trecut mai știți la cât ajungea?

Marius: 250, până în 300 de lei. E mai scump anul ăsta - și marfa probabil, calitatea diferă. Asta e. Ne adaptăm.

Carmen Ciocan, jurnalistă Euronews România: Pentru cei care nu au timp sa gătească, însă, își doresc să aibă la masă murături cu gustul copilăriei, producătorii locali au pregătit și astfel de variante. De exemplu, în mâna mea am un borcan de 800 de grame cu gogoșari în sos. Acesta costă 50 de lei. Borcanul cu gogoșari și conopidă costă 100 de lei. Acesta este un borcan cu ardei umpluți cu varză, 100 de lei, iar borcanul cu gogoșari costă 75 de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE