DOCTOR
România, pe locul doi în UE la mortalitatea infantilă. Prăbușirea natalității, una dintre cauze
România se află pe locul doi în topul țărilor cu o rată mare a mortalității infantile. Medicii spun că se înregistrează această creștere din cauza prăbușirii natalității. Totodată, în România este un deficit cronic de medici neonatologi, 40% la nivelul celor 105 spitale analizate.
Sănătatea femeilor, pusă chiar de femei pe ultimul loc. De rușine sau pentru că muncesc prea mult, ajung foarte greu la medic
În luna dedicată femeilor, vorbim despre accesul lor la servicii medicale. Se spune că, dacă femeia este sănătoasă, atunci toată familia este bine. Doar că româncele ajung la medic, mai ales la ginecolog, de cele mai multe ori, în ultimul ceas.
Dosarul electronic de sănătate, imposibil de accesat. Medicii spun că este inutil, în forma sa actuală
Fiecare român are sau ar trebui să aibă un dosar electronic, în care să fie trecute informațiile despre starea lui de sănătate, adunate de-a lungul timpului de medici. Altfel spus - un dosar electronic al pacientului.
Familiile pacienților le vor putea urmări starea pe telefonul mobil. Aplicație unică în Europa, lansată în Bihor
UPU SMURD Bihor a dezvoltat, în premieră naţională, o aplicaţie destinată urmăririi în timp real a stării pacienţilor, care va putea fi accesată atât de către familiile pacienţilor, dar va fi folositoare şi personalului medical, mai ales la schimbul de ture.
Persoanele fără un venit minim garantat nu mai apar în sistemul informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate
Practic, în acest moment, există o discrepanță între bazele de date ale diferitelor instituții, precum primării, școli, inspectoratul pentru handicap și sistemul informatic unic integrat al CNAS.
Japonezii au clonat porci pentru a fi folosiți ca donatori de organe pentru oameni
Cei trei porci, care vor fi ulterior furnizați instituţiilor medicale din Japonia pentru efectuarea de cercetări clinice, au fost clonaţi pornind de la un alt porc dezvoltat de compania eGenesis, care a avut zece gene modificate.
Medicii, nevoiți să lucreze noaptea de acasă. Sistemul informatic în care se introduc cardurile de sănătate se blochează ziua
Medicii au început să lucreze și noaptea, de acasă. Se întâmplă acest lucru pentru că Sistemul Informatic în care se introduc cardurile de sănătate dă erori sau se blochează pe timpul zilei.
Trenurile CFR nu sunt dotate cu truse de prim ajutor. Cum a reușit o asistentă să salveze viața unui călător fără echipament de specialitate
Un călător care a suferit o criză de epilepsie în tren a fost salvat de o asistentă care era întâmplător în acel vagon. Trusele medicale, deși sunt necesare în cazuri de urgență, nu există în trenuri, iar controlorii de bilete nu sunt specializați pentru a interveni în astfel de situații.
Sute de pacienți, pe lista de așteptare pentru un transplant de celule stem. La fiecare trei minute cineva este diagnosticat cu o formă de cancer de sânge
La fiecare trei minute, în lume, un om este diagnosticat cu un cancer de sânge. Singura soluție terapeutică o reprezintă transplantul de celule stem hematopoietice. Anual, în România, trei din o sută de mii de oameni au nevoie de o astfel de intervenție.
Petiție: concurs național pentru posturile de medici. Sindicaliștii cer ca posturile libere să fie scoase la concurs în mod centralizat
Sindicatul medicilor, farmaciștilor și chimiștilor cere Ministerului Sănătății să publice pe site-ul instituției toate posturile vacante din sistemul sanitar și să organizeze un concurs național pentru ocuparea acestora.
1.500 de copii au nevoie anual de operații pe inimă. România duce lipsă de specialiști în chirurgie cardiacă pediatrică
În fiecare an, în România, se nasc peste 1000 de copii cu anomalii cardiace. Cei mai mulți trebuie operați de urgență, alții sunt în așteptare sau trebuie reoperați. În București, singurul spital care poate face astfel de proceduri este Marie Curie.
Drumul spre vindecarea de cancer, plin cu obstacole. De la diagnostic, la tratament, pacienții au de făcut zeci de analize și investigații
Sunt vulnerabili în fața unui diagnostic crunt, dar și în fața unui sistem de sănătate bolnav. În România, pacienții oncologici încă așteaptă la cozi interminabile și își plătesc analize pentru a mai scurta timpul de așteptare.
Cum știe farmacistul să aplice regula "antibioticului pe trei zile, fără rețetă". Expert: "Ar trebui să fim conștienți că ne facem rău"
România este fruntașă la consumul de antibiotice, conform Centrului European al Bolilor: doi din zece români consumă aceste pastile fără să aibă prescripție medicală.
Ce cere personalul din sănătate pentru a opri protestele și ce oferă Guvernul. Premierul spune că unii medici "câștigă 10.000-15.000 de euro"
Medicii de familie au spus că ar putea să renunțe să mai lucreze cu casele județene de asigurări de sănătate, iar asta ar însemna că pacienții ar trebui să plătească totul din propriul buzunar.
Centrele de permanență, fără bani de câteva luni. Medicii spun că nu mai pot acorda consultații în lipsa finanțării
Nu doar medicii de familie din cabinetele individuale au probleme cu finanțarea. Situația e și mai gravă în centrele de permanență, al căror scop este să împiedice aglomerarea spitalelor.
Deficit de medici și asistente în Germania. De ce aleg să profeseze în străinătate
Germania se confruntă cu deficit de personal în domeniul medical. Medicii și asistentele medicale la început de carieră aleg să meargă să profeseze în străinătate, unde birocrația este mai puțină și salariile mai mari.
Copii bolnavi, întorși din drum. Camera de gardă a Spitalului „Dr. Victor Gomoiu” din București riscă să se închidă din lipsă de personal
Camera de gardă a Spitalului de Copii „Dr. Victor Gomoiu” riscă să se închidă, din cauza lipsei de personal. Timpul de așteptare a ajuns la peste șase ore, iar părinții cu copii bolnavi sunt revoltați. Angajările la stat sunt blocate încă de anul trecut, iar din sistem au plecat zeci de angajați.
Ciolacu cere scoaterea la concurs a posturilor vacante pentru medicii rezidenți: „Trebuie să ne asigurăm că îi păstrăm în țară”
În prima ședință de Guvern din noul an, premierul României a cerut deblocarea posturilor din spitale pentru tinerii medici specialiști. E vorba de aproximativ 4.500 de medici, care acum nu pot fi angajați, deși în toate spitalele din țară există deficit de personal.
Medicul care face minuni pentru bebelușii grav bolnavi. Zece ani de la deschiderea secției ”Terapie intensivă Nou născuți - Marie Curie”
”Am avut pacienți pe care niciodată nu am crezut că o să-i externăm. Mă bucur că Dumnezeu a lucrat așa în viața mea”. Sunt cuvintele unui om… mare, care clipă de clipă luptă pentru a salva cele mai mici vieți.
UPDATE. Fostul manager al SJU Botoșani, directorul de îngrijiri și doi medici, acuzați de corupție, rămân în arest
Judecătorii au emis mai multe mandate de arestare preventivă în scandalul de corupție de la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani. Fostul manager al SJU Botoșani, directorul de îngrijiri și doi medici, acuzați de corupție, rămân în arest, potrivit ultimelor date, transmite Agerpres.
Doi din zece copii din România suferă de autism. Doar șapte județe pot oferi servicii de îngrijire
Doi din zece copii din România suferă de autism, avertizează Organizația Mondială a Sănătății. Cu toate acestea părinții copiilor și persoanele care au astfel de tulburări, încă se confruntă cu stigmatizare și discriminări.