Fiecare român are sau ar trebui să aibă un dosar electronic, în care să fie trecute informațiile despre starea lui de sănătate, adunate de-a lungul timpului de medici. Altfel spus - un dosar electronic al pacientului. Acesta are rolul de a ușura comunicarea dintre medici și de a-i feri pe pacienți de posibile complicații, atunci când ajung la spital în stare de inconștiență. Dosarele electronice există, cel puțin în teorie. Uneori pot fi accesate, alteori sistemul dă rateuri, așa că rar sunt folosite, iar mulți pacienți nu știu de ele.
Încercarea de accesare a dosarului electronic a fost făcută la Spitalul Sfântul Pantelimon din București. Nu este prima dată când nu pot fi citite informațiile. Este o chestiune de noroc - uneori sistemul funcționează, alteori nu.
Medicii se plâng că, și atunci când funcționează, deschiderea fișierelor durează mult timp. Însă informațiile din acest dosar ar putea face diferența dintre viață și moarte, însănătoșire sau complicații medicale, în cazul în care pacientul ajunge la spital în stare gravă și nu poate răspunde întrebărilor și nici nu este însoțit de cineva care-i cunoaște istoricul medical.
Dosarele electronice de sănătate ar trebui să scape pacienții de teancul de hârtii cu care ajung să umble de la un medic la altul. Și de repetarea simptomelor și a istoricului medical, de fiecare dată când intră într-un cabinet. Dar nu toți medicii au acces la informații.
Cristina Curelea, medic primar oftalmolog: Ar fi minunat pentru noi dacă sistemul merge, noi tot îi băgăm consultația în sistem. Îmi dă acolo trimite în DES (Dosarul electronic de Sănătate), click, am trimis în DES, am un buton accesează DES, îl văd acolo, ia uite cum și-a luat rețeta și din altă parte. Are și nu știu ce boală și a uitat să-mi spună și eu voiam să-i prescriu niște picături contraindicate. Din păcate nu a funcționat niciodată.
Medicii spun că, pentru ei, dosarul electronic este inutil în forma lui actuală, având în vedere toate obstacolele, până la citirea informațiilor.
Primul pas - cardul de sănătate al pacientului să fie activat. Sistemul informatic este adesea nefuncțional. Pasul doi - acordul pacientului, dar nu verbal, ci tot electronic.
Rodica Tănăsescu, medic de familie: Să intre în sistem, să aibă aplicația descărcată, să fabrice o matrice și pe baza matricei lui să-mi dea mie acordul să intru în dosarul lui electronic. Este iluzoriu să cred că pacienții mei vor avea cunoștința sau răbdarea sau că eu voi avea timpul să pot să fac matrice, ca să pot avea niște informații medicale pe care oricum nu le am complet. Pacienții mei au o vârstă de 75+.
Și pacienților le-ar fi utilă accesarea acestui dosar
Însă și pentru ei lucrurile rămân la fel de complicate.
”N-am auzit niciodată. A fost soțul internat în spital la diabet, nicăieri n-am auzit de dosar electronic.”
”Am auzit despre el, dar nu știu foarte multe amănunte. Bănuiesc că este o inițiativă bună, dar nu știu pe nimeni care să fi folosit acest dosar. Înseamnă că toate datele sunt undeva într-un cont și poți și tu să le vezi.”
”Din câte am înțeles, nu este bun sistemul. Adică merge foarte greu și noi avem de așteptat foarte mult. Acum nu știu ce să vă spun.”
Dosarul electronic de sănătate a fost înființat în anul 2014, însă a funcționat arareori.