România se află pe locul doi în topul țărilor cu o rată mare a mortalității infantile. Medicii spun că se înregistrează această creștere din cauza prăbușirii natalității. Totodată, în România este un deficit cronic de medici neonatologi, 40% la nivelul celor 105 spitale analizate.
Situația este foarte gravă în șase județe din România. În Sălaj, de exemplu, 10 copii dintr-o mie mor imediat după naștere. Lipsa monitorizării sarcinilor, faptul că mamele nu sunt informate suficient, și lipsa aparaturii performanțe duc la moartea infantilă, spun specialiștii.
Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al ONG-ului Salvați Copiii România: ”Deci o îngrijire slabă înainte de naștere, o lipsă de atenție a mamei și a sistemului medical entru îngrijire a sarcinii gravidei, pentru că de multe ori o gravidă cu probleme cu sarcini cu risc nu merge la spitalul care pot să la spitalul care poate să-i salveze copilul și să aibe corespunzător grijă de de el, de el.”
Cătălin Cîrstoveanu, Șeful Secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți de la Spitalul Marie Curie: ”Dar mortalitatea este legată de malformațiile complexe spre care nimeni nu se uită, asta este problema. Trebuie să fie două centre de chirurgie neonatală în România, asta este ceea ce înseamnă pentru că este impact direct asupra mortalității.”
Aparatură în spitale veche de 50 de ani
În foarte multe spitale medicii sunt nevoiți să lucreze cu aparatură medicală veche chiar și de 50 de ani. Cadrele medicale spun că aparatura medicală de ultimă generație le-ar ajuta să salveze nou-născuții prematur. În România, rata prematurității este de 9%, adică 9 din 100 de copii sunt născuți înainte de termen.
Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al ONG-ului Salvați Copiii România: ”Medie de vechime în obstetrică este de 11 ani și neonatologie de opt, dar sunt echipamente cu o vechime de 47 de ani. Am văzut în unele spitale sau de 20 sau de 25, foarte multe truse, de exemplu de nașteri naturale sunt echi sunt în unele spitale de din anii 1970.”
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: ”Achiziționăm 12 ambulanțe de tip terapie intensivă, care vor fi utilizate pentru transportul în siguranță, inclusiv al prematurilor, în maternitățile de grad trei.”
România, în criză de maternități care tratează copiii născuți prematur
O altă problemă acută este numărul mic de maternități care tratează copiii născuți prematur, aflați într-o stare gravă.
Monica Surdu, medic primar neonatolog la Spitalul Județean de Urgență Constanța: ”La nivelul județului Constanța sunt două maternități de nivel trei, nivelul trei, fiind cel mai mare grad de îngrijire a nou-născuților critici în stare critică. Una din ele este o maternitate privată. Cea de-a 2-a în care lucrez și eu, este maternitatea din cadrul Spitalului Județean de Urgență Constanța. Noi deservim și județul Tulcea. La nivelul județului Tulcea, Tulcea, există o singură maternitate de nivel doi, care trimite către noi aproape toți nou-născuți critici. Preluăm și cazuri din județe care nu sunt arondate nouă. Preluăm Giurgiu, Oltenița, Brăila, județe care sunt destul de departe față de noi.”
Neonatologia, una dintre specializările cu cel mai mare deficit de personal
Neonatologia este specializarea cu unul dintre cele mai mari deficite de personal, conform datelor de la Salvații Copiii România. Ar mai fi nevoie de cel puțin 200 de medici și asistente medicale. Spre exemplu, unele spitale nu au medici de gardă, care să acopere turele de weekend.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: ”Sunt zone unde lipsesc în totalitate sau aproape în totalitate medici neonatologi și lucrul ăsta creează niște vulnerabilități apropo de îngrijire a copiilor și de asta încercăm să facem în așa fel încât această rețea de centre de neonatologie avansate să poată să acopere teritoriu cât mai bine.”
Aproximativ jumătate din decesele copiilor au loc în primele 28 de zile de viață spune Adriana Dan, șefa Secției de Neonatologie a Spitalului Universitar de Urgență din Capitală. Specialiștii recomandă crearea unui număr mai mare de paturi de terapie intensivă neonatală și a unui registru național al nou-născuților prematur.