Cadrele medicale din Italia au intrat în grevă națională timp de 24 de ore. Sunt nemulțumite de modificările sistemului de pensii. În plus cer condiții mai bune de muncă și fonduri mai multe pentru anul viitor. Aproximativ 1.5 milioane de oameni au fost afectați pe toată perioada mișcării de protest, potrivit presei locale.
În ciuda ploii torențiale, sute de medici și asistente medicale s-au adunat în centrul Romei. Au făcut grevă din cauza condițiilor de muncă și pentru a protesta față de măsurile recente care afectează sectorul public de sănătate. Cadrele medicale susțin că nu înțeleg cum unul dintre cele mai performante sisteme medicale din lume a ajuns atât de rău.
Cer guvernului italian să investească mai multe resurse pentru a îmbunătăți condițiile de muncă și se opun tăierilor de pensii. Mai presus de toate, protestatarii vor ca această profesie să devină mai atractivă pentru tineri, pentru a acoperi deficitul de cadre medicale din întreaga țară.
Sistemul de sănătate din Italia, unul dintre cele mai bune din lume
Sistemul de sănătate al Italiei a fost clasificat recent drept unul dintre cele mai bune din lume și reprezintă unul dintre principalele atuuri ale țării. De aceea, foarte mulți medici prezenți aici se întreabă ce s-a întâmplat, mai ales după Covid și după ce țara s-a aflat în prima linie în lupta împotriva virusului.
Pierino di Silverio, secretar general al sindicatului „Anaao-Assomed”: ”Vrem să redobândim acea demnitate socială și profesională care ne-a fost luată în mod treptat. Cerem pur și simplu ca măsurile care fac parte din proiectul de buget pentru 2024 să țină seama de noi și de un domeniu de activitate care nu este gestionat așa cum ar trebui.”
Sherkat Shahram, medic: ”Până în prezent, sistemul italian de sănătate a fost capabil să ofere acces universal și gratuit la servicii medicale pentru oricine avea nevoie, dar acum este pur și simplu în colaps. Când se termină urgențele - ne dau la o parte și, pe deasupra, mai suntem și penalizați.”
Protestatarii susțin că a fi medic este o vocație și nu doar un loc de muncă. Ei spun că, dacă serviciile sunt proaste, cei care la final plătesc prețul sunt pacienții.
Cristina Cenci, medic, „CimoLab”: ”Pacienții se află în centrul tratamentelor noastre și, de fiecare dată când alegem să nu îi lăsăm să moară, trebuie să primim ajutor în acest sens. Asta pentru că tratamentele de proastă calitate sau care sunt rău efectuate ne conduc la greșeli. Nu vrem să facem greșeli.”
Organizatorii nu se așteptau la un asemenea grad de participare. Până la 80% din lucrătorii din domeniul sănătății din fiecare regiune italiană s-au alăturat grevei. Până la sfârșitul lunii a fost planificată o a doua acțiune de protest.