După perioadele festive precum Crăciunul, rețelele sociale sunt pline de sfaturi despre cum să slăbești rapid în doar 7 zile sau despre dietele "perfecte" pentru a recupera după sărbători. Cu toate acestea, experții ne avertizează că practica de a consuma în exces în timpul sărbătorilor și apoi a trece brusc la diete stricte poate avea consecințe negative asupra sănătății și este cunoscută sub numele de efectul yo-yo.
Specialiștii din domeniul sănătății subliniază că acest ciclu de îngrășare și slăbire repetată poate fi extrem de nociv pentru organism. În loc să adoptăm aceste extreme, medicii ne îndeamnă să ne concentrăm pe un echilibru sănătos în alimentație și să includem puțină mișcare în rutina noastră zilnică.
Ligia Alexandrescu, nutriționist: ”Informațiile circulă și din păcate nu au niciun fel de consistență medicală. A exclude o grupă alimente, o grupă de nutrienți, din start înseamnă dezechilibru. Asta promit dietele minune. Așa zise minune. Mănânci calorii, undeva 6 700, după care practic organismul se înfometează. Viteza metabolică scade și ne mirăm că după sărbători organismul încearcă să se re echilibreze, și tot ce mănânci pui pe cântar.”
Mai mult, astfel de sfaturi și presiuni din social media pot să ne afecteze și emoțional.
Radu Leca, psihoterapeut: ”Dietele minune te conduc într-o zonă de abandon și atunci tot ceea ce înseamnă structură de anxietate sau depresie ajung să iasă la suprafață.”
Medicii ne recomandă să găsim un echilibru și excludem proteinele animale grase. Peștele, puiul, curcanul sau legumele sunt opțiuni mai sănătoase. Iar puțină mișcare nu strică niciodată.
Gabriel Sebastian, manager sală de fitness: ”Ar fi bine să facă mai multe ore de pauză, să se hidrateze, să meargă la plimbări.”
Dacă pentru unii bucureșteni, masa de sărbători a fost una echilibrată, pentru alții a însemnat un apel la 112. Peste 5.000 de oameni au chemat ambulanța doar în ultimele două zile.
Alis Grasu, manager general serviciul de Ambulanță București Ilfov: ”Dintre aceștia, 3.023 de persoane au prezentat urgențe de cod roșu, respectiv cazuri foarte grave care pun viața în pericol imediat și urgențe de cod galben.”
Față de luna trecută s-a înregistrat o creștere a cazurilor de aproape 40% în București.