Mai mulți oameni mor de boli de inimă în zilele cu temperaturi extreme, potrivit unei analize, transmite euronews.com.
Temperaturile extrem de calde sau reci pot crește riscul de deces în rândul persoanelor cu afecțiuni cardiace.
Cercetările publicate în revista Circulation a Asociației Americane a Inimii au constatat că s-au înregistrat cele mai multe decese suplimentare atunci când temperaturile au fost extreme, în rândul persoanelor cu insuficiență cardiacă.
Aceștia au analizat datele a 32 de milioane de decese cardiovasculare care au avut loc în sute de orașe din 27 de țări din întreaga lume, între 1979 și 2019.
Bolile de inimă reprezintă cea mai mare cauză de deces la nivel mondial
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), bolile de inimă reprezintă cea mai mare cauză de deces la nivel mondial, fiind responsabile pentru aproximativ 16% din totalul deceselor din lume.
Cercetătorii au evidențiat în special schimbările climatice ca fiind un factor de risc suplimentar în cazul deceselor cauzate de bolile de inimă, deoarece sunt asociate cu temperaturi mai extreme.
La fiecare 1.000 de decese cardiovasculare, cercetătorii au constatat că zilele extrem de călduroase au provocat 2,2 decese suplimentare, în timp ce zilele extrem de friguroase au reprezentat cauza a 9,1 decese suplimentare.
Cel mai mare număr de decese cardiovasculare suplimentare atribuite vremii extreme a fost înregistrat în cazul persoanelor cu insuficiență cardiacă. Ei au constatat 2,6 decese suplimentare în zilele călduroase și 12,8 în cele reci.
„Unul din 100 de decese cardiovasculare poate fi atribuit zilelor cu temperaturi extreme, iar efectele temperaturii au fost mai pronunțate atunci când au fost analizate decesele cauzate de insuficiența cardiacă. Deși nu cunoaștem motivul, acest lucru poate fi explicat prin natura progresivă a insuficienței cardiace ca boală, ceea ce îi face pe pacienți susceptibili la efectele temperaturii”, a declarat Haitham Khraishah, coautor al studiului și cercetător în domeniul bolilor cardiovasculare la Facultatea de Medicină a Universității din Maryland.
Cercetătorii sugerează că ar putea fi necesare sisteme de avertizare și sfaturi specifice pentru persoanele vulnerabile la aceste boli pentru a preveni un număr suplimentar de decese în timpul episoadelor de vreme extremă.
Temperaturile de peste 26 de grade Celsius pot fi dificile pentru inimă
Asociația Americană a Inimii (AHA) a avertizat că temperaturile de peste 26 de grade Celsius pot fi dificile pentru inimă, punând în pericol persoanele vulnerabile.
Specialiștii au spus că măsurile de precauție sunt deosebit de importante pentru persoanele în vârstă și pentru persoanele cu tensiune arterială ridicată, obezitate sau cu antecedente de boli de inimă și accident vascular cerebral.
Experții recomandă oamenilor să se hidrateze, să evite ieșirile în aer liber în cele mai fierbinți momente ale zilei, să poarte cremă de protecție solară și să se îmbrace în haine ușoare, de culoare deschisă.
În zilele mai reci, vasele de sânge se contractă și arterele coronare se contractă, deoarece inima încearcă să mențină sângele mai mult în interior pentru a menține căldura pentru organele vitale. Acest lucru poate ridica tensiunea arterială și crește riscul de atac de cord și de accident vascular cerebral.
În timpul vremii reci, specialiștii recomandă să purtați mai multe straturi de haine, în special atunci când faceți exerciții fizice în aer liber, să vă hidratați și să vă vaccinați împotriva gripei.