Un asteroid de mărimea unui camion va trece vineri la 3.600 de kilometri de Pământ. Va fi una dintre cele mai apropiate traiectorii de Pâmânt ale unui asteroid de asemenea dimensiune. Corpul ceresc va trece pe deasupra Capului Horn, cel mai sudic punct al Americii de Sud, foarte aproape de orbita sateliților de comunicații. Nu există niciun risc ca asteroidul să lovească Pământul, anunță NASA.
Un mic asteroid va trece prin apropierea Pământului în noaptea de joi spre vineri, având una dintre cele mai apropiate traiectorii de Pământ înregistrate vreodată la un astfel de corp ceresc, însă fără a constitui un pericol, a anunţat agenţia spaţială americană NASA, transmite AFP, citată de Agerpres.
Asteroidul va trece vineri pe lângă Pământ
Asteroidul 2023 BU, descoperit recent de un astronom amator, va trece prin apropierea extremităţii sudice a Americii de Sud, vineri, în jurul orei 00:27 GMT, a precizat NASA într-un comunicat.
2023 BU va trece la o distanţă de doar 3.600 de kilometri de suprafaţa Pământului, mult mai aproape comparativ cu mulţi sateliţi geostaţionari care orbitează planeta.
Nu există, însă, niciun risc ca asteroidul să lovească Pământul, a subliniat agenţia spaţială americană. Chiar dacă acest lucru s-ar întâmpla, asteroidul, care măsoară între 3,5 şi 8,5 metri în diametru, s-ar dezintegra în mare măsură în atmosfera terestră, reducându-se la doar câteva bucăţi de resturi, sub formă de mici meteoriţi.
Obiectul a fost observat sâmbătă de la un observator din Crimeea de astronomul amator Gennadiy Borisov, cel care a descoperit cometa interstelară Borissov în 2019. Zeci de observaţii au fost realizate ulterior de la observatoare din întreaga lume, confirmând sosirea lui 2023 BU.
NASA a exclus rapid impactul cu Pământul
Sistemul de evaluare a riscurilor de impact al NASA, Scout, a exclus rapid impactul cu Pământul.
„În pofida foarte puţinelor observări, el (Scout, n.a.) a fost totuşi capabil să prezică faptul că asteroidul se va apropia extraordinar de mult de Pământ”, a declarat Davide Farnocchia, inginer de navigaţie la Jet Propulsion Laboratory (JPL), care a dezvoltat sistemul.
Aceasta este „una dintre cele mai apropiate” întâlniri dintre planeta noastră şi un asteroid de tip NEA („Near Earth Asteroid” / „asteroid care trece prin apropierea Pământului”) înregistrată vreodată, a precizat Farnocchia.
Asteroidul se va apropia atât de mult de Terra, încât gravitaţia Pământului îi va modifica orbita în jurul Soarelui. Înainte de sosirea sa, asteroidului i-au trebuit 359 de zile să orbiteze în jurul stelei noastre. Acum, va avea nevoie de 425 de zile, potrivit NASA.