Vara a sosit, dar împreună cu soarele, serile mai lungi și temperaturile mai ridicate, sezonul cald aduce cu el și un inevitabil val de țânțari și neplăcerile provocate de înțepăturile lor.
Și mai rău sunt varietățile de insecte purtătoare de malarie, ale căror înțepături provoacă anual sute de mii de decese în întreaga lume.
Pentru a le combate, oamenii de știință de la Universitatea Ebraică din Israel au dezvoltat un nou tip de repelent pentru insecte - un "camuflaj chimic" - despre care spun că va împiedica în proporție de 99 % țânțarii să se așeze pe pielea pe care este aplicat, potrivit Euronews Next.
Cum acționează această substanță
"În primul rând, este o protecție mecanică împotriva țânțarilor care te mușcă prin piele. În al doilea rând, acest polimer de celuloză acționează ca un camuflaj chimic", a explicat Dr. Jonathan Bohbot, cercetătorul principal de la Facultatea de Agricultură, Alimentație și Mediu a Universității Ebraice.
"Împiedică mirosul tău care atrage țânțarii și, apoi, eliberează foarte lent repelentul nostru. Deci, își prelungește durata de protecție", a adăugat el.
Potrivit lui Bohbot, repelentele tipice - adică cele care se aplică pe piele - acționează prin împiedicarea țânțarilor de a mușca individul.
Repelentul echipei acționează prin împiedicarea țânțarului de a se apropia de individ în primul rând.
Formula este o combinație de două componente naturale: indolul, o substanță parfumată care se găsește în flori, și un polimer numit celuloză.
Descoperirile echipei, publicate într-un studiu în revista PNAS Nexus în aprilie, au raportat o scădere de 80% a hrănirii pe pielea umană atunci când a fost aplicat un strat subțire de nanocristale de celuloză.
S-a constatat că efectul combinat al nanocristalelor de celuloză cu indolul a redus cu 99,4 la sută depunerea ouălor după expunere.
"Combinația dintre acest polimer și repelentul nostru este sistemul perfect de protecție personală pe care ți-l poți imagina, cu efect pe termen lung și de lungă durată", a declarat Bohbot.
Echipa sa spune că speră să aducă noul repelent pe piață anul viitor.