BANI
Bani în numerar pentru plata lemnelor de foc. Cine sunt beneficiarii care vor putea ridica ajutoarele de până la 1.400 de lei de la Guvern
Românii care fac parte din categoriile vulnerabile vor putea primi bani în numerar pentru procurarea lemnelor de foc. Plățile se vor face la oficiile poștale, începând cu luna februarie. Guvernul discută o ordonanță de urgență care introduce această posibilitate.
Ajutoare sociale pentru românii cu nevoi, și în 2023. Cine poate beneficia de bani și care sunt sumele
Românii care se află într-un grad extrem de excluziune socială vor putea primi până la 10.000 de lei pentru nevoile imediate, pe baza diferitelor forme de sprijin care se vor acorda, a afirmat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.
Cât va câștiga Cristiano Ronaldo în Arabia Saudită. O sursă a dezvăluit pentru ce va primi sute de milioane de euro
Fotbalistul Cristiano Ronaldo va primi peste 400 de milioane de euro în Arabia Saudită, dintre care jumătate pentru a promova viitoarea candidatură a regatului pentru Cupa Mondială din 2030.
BCE se așteaptă în următoarele trimestre la o creștere „extrem de solidă” a salariilor
Creşterea salariilor din zona euro ar urma să fie „extrem de solidă” în următoarele trimestre, dar nivelul real al salariilor va scădea probabil, ţinând cont de inflaţia ridicată, se arată în buletinul economic al Băncii Centrale Europene.
România ajunge din urmă statele vecine mai bogate cu ajutorul banilor europeni
În 2023, România ar putea depăși cu ajutorul fondurilor europene economiile statelor vecine care stagnează. Creșterea economică ar putea veni pe fondul stabilității monedei europene și a investițiilor străine, stimulate și datorită relocării unor activități din Rusia și Ucraina.
Cresc soldele militarilor. Acestea contează la calculul pensiei
Polemica pe tema diferențelor dintre pensiile speciale și cele ocupaționale pare să nu se mai termine. Indiferent de nivelul de contributivitate, pensiile au crescut de la începutul anului. Iar în cazul militarilor vor crește și soldele de grad, calculate în funcție de salariul minim.
Tichetele de masă, prea mici pentru prânzul zilnic. Valoarea maximă a bonului de masă este de 30 de lei, dar nu toți angajatorii o oferă
Deși valoarea maximă a unui bon de masă a fost mărită la 30 de lei, nu toți angajatorii au optat pentru această valoare. În plus, mulți dintre angajatori nu oferă deloc acest beneficiu angajaților.
Concedierile, pericolul prețurilor mari. Încasările reduse și costurile mari de producție pot genera concedieri colective
Problemele de pe piața globală a muncii încep să afecteze și afacerile mari. Gigantul Amazon a anunțat că renunță la 18 mii de angajați. Nici România nu este la adăpost. Mai multe companii, unele cu acționariat de Stat, au recurs la concedieri, din cauza costurilor cu energia.
Trecerea la euro, pretext pentru scumpiri, în Croația. Guvernul amenință cu instaurarea unor liste negre, cu practici comerciale interzise
La doar câteva zile de la adoptarea monedei euro, Croația se confruntă cu creșteri alarmante ale prețurilor. Ministrul Economiei Davor Filipović acuză comercianții că folosesc tranziția de la kuna la euro drept pretext pentru a mări prețurile și că încearcă să înșele cetățenii.
Un sfert din cheltuielile europenilor au fost pentru întreținerea locuințelor
Locuinţa, apa, electricitatea, gazele naturale şi alţi combustibili au reprezentat un sfert (25%) din cheltuielile gospodăriilor din UE, în 2021, un declin de 0,5% faţă de 2020, în timp ce alimentele şi băuturile nealcoolice au însemnat 14,3%, o scădere tot de 0,5% comparativ cu anul anterior
Recesiunea bate la ușă. Inflația, majorarea dobânzilor și războiul pot aduce recesiune în 2023
2023 prezintă risc de recesiune. Este avertismentul venit de la Fondul Monetar Internațional. Economiile mari vor frâna în acest an. Inflația, dobânzile mari și criza energiei sunt factorii care pot afecta puternic principalele piețe financiare ale lumii.
Firmele preferă creditele în euro. Împrumuturile în valută pentru companii au crescut cu aproape 40%
Creșterea dobânzilor la lei spre 10%, de trei ori mai mult faţă de valută, determină firmele să prefere creditele în valută. Viteza de creştere anuală a creditelor în valuta ale companiilor a înregistrat un avans important de la jumătatea anului 2022.
Nicolae Ciucă: „2022, cel mai bun an din perspectiva valorificării fondurilor europene”. Ce proiecte sunt pregătite pentru anul acesta
2022 a fost cel mai bun an de până acum al României din perspectiva valorificării fondurilor europene, spune premierul Nicolae Ciucă într-o postare pe pagina de Facebook a Guvernului României.
Anul 2023 aduce noi măsuri sociale pentru români. Cu cât se vor mări pensiile, alocațiile și salariul minim brut
2023 aduce noi măsuri sociale pentru români. De la creșterea salariului minim brut, majorarea punctului de pensie și indexarea alocațiilor pentru copii cu rata inflației, asadar noul an începe cu schimbări majore.
Retrospectivă financiară 2022. ROBOR a dublat ratele românilor și a atins maximul ultimilor 12 ani
ROBOR la trei luni a fost de departe un subiect intens dezbătut în 2022. A crescut aproape continuu anul acesta, mai ales după ce a început războiul din Ucraina, care a adus turbulențe și pe piețele financiare.
Plafonarea automată a prețurilor la energie intră în vigoare de la 1 ianuarie. Cine trebuie să depună cereri și declarații
Plafonarea preţurilor la energie pentru perioada 1 ianuarie 2023 - 31 martie 2025 va fi aplicată automat pentru clienţii casnici, în funcţie de consumul lunar înregistrat, fără a fi nevoie să întreprindă vreun demers
Mai puțin de jumătate dintre români spun că se descurcă bine cu banii. 70% au redus cheltuielile în 2022
Mai puțin de jumămate dintre români (45%) spun că, în general, se descurcă din punct de vedere financiar, iar 18% susţin că au tot ce le trebuie, arată datele celui mai recent sondaj IRES.
Australian Open 2023. Premii record la primul turneu de Mare Șlem al anului
Australian Open 2023, primul turneu de Mare Șlem al anului viitor, va avea premii totale de 76,5 milioane de dolari australiani (48,3 milioane de euro). Este o sumă record pentru competiție, în creștere cu 3,4%, au anunțat organizatorii, citați de AFP și Agerpres.
Traiul românilor a devenit din ce în ce mai costisitor în 2022. Ce ne așteaptă în 2023
2022 a adus prețuri mari în toată Europa, dar mai ales în Europa de Est și în Țările Baltice, iar România nu a făcut excepție. De la 8,4% în ianuarie, inflația s-a dublat către finele anului și a ajuns la maximul ultimelor două decenii.
Prețul gazelor în Europa scade sub 100 euro, pe fondul importurilor ridicate de gaze naturale lichefiate
Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au scăzut miercuri cu 9%, sub 100 euro pentru un Megawatt-oră, şi se îndreaptă spre a patra zi de declin, deoarece importurile aproape record de gaze naturale lichefiate.
Analiză: Cât trebuie să economisească un român cu salariul minim pe economie ca să-și cumpere mașină cu programul Rabla
O persoană care câştigă salariul minim pe economie ar avea nevoie să economisească 10% din salariu timp de 26 până la 51 de ani ca să-şi poată cumpăra o maşină nouă, cu programul Rabla.
Reforma pensiilor speciale. Proiectul intră azi pe circuitul de avizare între ministere
Proiectul de lege pentru reforma pensiilor speciale intră astăzi pe circuitul de avizare între ministere. Elaborat de Ministerul Muncii, proiectul ar urma să fie aprobat de Guvern miercurea viitoare și trimis apoi Parlamentului.