BANI
Un sfert din cheltuielile europenilor au fost pentru întreținerea locuințelor
Locuinţa, apa, electricitatea, gazele naturale şi alţi combustibili au reprezentat un sfert (25%) din cheltuielile gospodăriilor din UE, în 2021, un declin de 0,5% faţă de 2020, în timp ce alimentele şi băuturile nealcoolice au însemnat 14,3%, o scădere tot de 0,5% comparativ cu anul anterior
Recesiunea bate la ușă. Inflația, majorarea dobânzilor și războiul pot aduce recesiune în 2023
2023 prezintă risc de recesiune. Este avertismentul venit de la Fondul Monetar Internațional. Economiile mari vor frâna în acest an. Inflația, dobânzile mari și criza energiei sunt factorii care pot afecta puternic principalele piețe financiare ale lumii.
Firmele preferă creditele în euro. Împrumuturile în valută pentru companii au crescut cu aproape 40%
Creșterea dobânzilor la lei spre 10%, de trei ori mai mult faţă de valută, determină firmele să prefere creditele în valută. Viteza de creştere anuală a creditelor în valuta ale companiilor a înregistrat un avans important de la jumătatea anului 2022.
Nicolae Ciucă: „2022, cel mai bun an din perspectiva valorificării fondurilor europene”. Ce proiecte sunt pregătite pentru anul acesta
2022 a fost cel mai bun an de până acum al României din perspectiva valorificării fondurilor europene, spune premierul Nicolae Ciucă într-o postare pe pagina de Facebook a Guvernului României.
Anul 2023 aduce noi măsuri sociale pentru români. Cu cât se vor mări pensiile, alocațiile și salariul minim brut
2023 aduce noi măsuri sociale pentru români. De la creșterea salariului minim brut, majorarea punctului de pensie și indexarea alocațiilor pentru copii cu rata inflației, asadar noul an începe cu schimbări majore.
Retrospectivă financiară 2022. ROBOR a dublat ratele românilor și a atins maximul ultimilor 12 ani
ROBOR la trei luni a fost de departe un subiect intens dezbătut în 2022. A crescut aproape continuu anul acesta, mai ales după ce a început războiul din Ucraina, care a adus turbulențe și pe piețele financiare.
Plafonarea automată a prețurilor la energie intră în vigoare de la 1 ianuarie. Cine trebuie să depună cereri și declarații
Plafonarea preţurilor la energie pentru perioada 1 ianuarie 2023 - 31 martie 2025 va fi aplicată automat pentru clienţii casnici, în funcţie de consumul lunar înregistrat, fără a fi nevoie să întreprindă vreun demers
Mai puțin de jumătate dintre români spun că se descurcă bine cu banii. 70% au redus cheltuielile în 2022
Mai puțin de jumămate dintre români (45%) spun că, în general, se descurcă din punct de vedere financiar, iar 18% susţin că au tot ce le trebuie, arată datele celui mai recent sondaj IRES.
Australian Open 2023. Premii record la primul turneu de Mare Șlem al anului
Australian Open 2023, primul turneu de Mare Șlem al anului viitor, va avea premii totale de 76,5 milioane de dolari australiani (48,3 milioane de euro). Este o sumă record pentru competiție, în creștere cu 3,4%, au anunțat organizatorii, citați de AFP și Agerpres.
Traiul românilor a devenit din ce în ce mai costisitor în 2022. Ce ne așteaptă în 2023
2022 a adus prețuri mari în toată Europa, dar mai ales în Europa de Est și în Țările Baltice, iar România nu a făcut excepție. De la 8,4% în ianuarie, inflația s-a dublat către finele anului și a ajuns la maximul ultimelor două decenii.
Prețul gazelor în Europa scade sub 100 euro, pe fondul importurilor ridicate de gaze naturale lichefiate
Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au scăzut miercuri cu 9%, sub 100 euro pentru un Megawatt-oră, şi se îndreaptă spre a patra zi de declin, deoarece importurile aproape record de gaze naturale lichefiate.
Analiză: Cât trebuie să economisească un român cu salariul minim pe economie ca să-și cumpere mașină cu programul Rabla
O persoană care câştigă salariul minim pe economie ar avea nevoie să economisească 10% din salariu timp de 26 până la 51 de ani ca să-şi poată cumpăra o maşină nouă, cu programul Rabla.
Reforma pensiilor speciale. Proiectul intră azi pe circuitul de avizare între ministere
Proiectul de lege pentru reforma pensiilor speciale intră astăzi pe circuitul de avizare între ministere. Elaborat de Ministerul Muncii, proiectul ar urma să fie aprobat de Guvern miercurea viitoare și trimis apoi Parlamentului.
Grecia. Statul va acoperi 10% din achiziţiile de alimente pentru gospodării, în funcţie de venit
Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a anunţat sâmbătă că statul va acoperi 10% din achiziţiile de alimente pentru gospodării, în funcţie de venit, ca măsură de sprijinire a populaţiei, care se confruntă cu inflaţia.
Sărbători cu prețuri mari. Cei cu venituri mici sunt nevoiți să renunțe la multe dintre produsele tradiționale
Denumită și luna cadourilor, decembrie a venit, mai întâi, cu scumpiri. Între datele oficiale, care prezintă media prețurilor produselor, și prețurile de la raft este o diferență semnificativă. O creștere în unele cazuri și de 3-4 ori.
Nicolae Ciucă: La sfârşitul anului inflaţia pe 2022 nu va depăşi 13%. Din datele pe care le-am primit există o tendinţă în scădere pentru anul 2023
Premierul Nicolae Ciucă a declarat că, din analiza efectuată la nivelul Guvernului, la sfârşitul anului inflaţia pe 2022 nu va depăşi 13%.
Fondul Proprietatea și-a vândut toate acțiunile la OMV Petrom. Ce rol au avut austriecii de la BCR în tranzacție
Fondul Proprietatea și-a vândut întreaga participație la OMV Petrom SA. Cele 1.777.067.726 acţiuni ordinare au fost plasate investitorilor în urma finalizării ofertei de plasament privat accelerat demarate marți, 13 decembrie.
Care ar fi efectele boicotului împotriva companiilor austriece. Europarlamentar: E firesc să reacționezi
Karl Nehammer, cancelarul austriac, a subliniat zilele acestea, că un eventual boicot la adresa companiilor austriece le-ar afecta negativ mai degrabă pe cele două ţări în cauză, întrucât companiile respective aduc bani la bugetul de stat şi creează locuri de muncă.
Credite mai scumpe și mai puține. De la o medie de 5% în ianuarie, dobânzile s-au dublat la creditele în lei
Tot mai mulți români amână pentru vremuri mai bune luarea unui credit bancar, iar perspectivele nu sunt favorabile nici în 2023, spun bancherii. Cu o criză iminentă în prima parte a anului viitor, oamenii au devenit mai reticenți și nu mai vor să facă investiții din bani împrumutați.