BANI
INS: Puterea de cumpărare a românilor a crescut. Nivelul de trai din România este comparabil cu cel din Polonia, Portugalia și Ungaria
După integrarea în Uniunea Europeană puterea de cumpărare a românilor a crescut. În 2022, aceasta a ajuns la 74% din media europeană față de 44% în 2007, anul aderării la UE.
Vânzările auto au scăzut în Europa. România, în schimb, a raportat o creștere de aproape 7%
Înmatriculările de autoturisme noi în Europa au înregistrat un declin de 4,1% în 2022, în timp ce România a raportat un avans de 6,7% anul trecut, arată datele publicate de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile,
Peste 800.000 de români trebuie să completeze o declarație pentru a beneficia de cardurile de energie
Peste 800.000 de români trebuie să completeze declarații pe propria răspundere pentru a beneficia de cardurile de energie cu care vor putea plăti facturile pentru gaz, curent electric și căldură.
Începe Australian Open. Primul turneu de Grand Slam are un buget de premii record
În lipsa Simonei Halep, care încă își așteaptă verdictul în cazul de dopaj, dar și în lipsa altor jucătoare importante precum Naomi Osaka sau Paula Badosa, cinci jucătoare din România sunt gata să înceapă un turneu extrem de important.
Inflația, un fenomen global. Oficial Banca Mondială: Sunt ușor optimist față de cum gestionăm inflația
Inflația ridicată este o realitate cu care se confruntă toate țările din lume, însă nu este o situație care să fi scăpat de sub control. Este mesajul pe care îl transmite Alfonso Garcia Mora, vicepreședinte al Corporației Financiare Internaționale din cadrul Băncii Mondiale.
Aproape jumătate dintre europeni spun că nivelul lor de trai a scăzut deja, pe măsură ce crizele economice iau amploare
Criza economică declanșată de războiul din Ucraina, criza energetică, creșterea inflației și pandemia de coronavirus au devenit cele mai mari îngrijorări pentru cetățenii Uniunii Europene, potrivit unui sondaj Eurobarometru.
Bani în numerar pentru plata lemnelor de foc. Cine sunt beneficiarii care vor putea ridica ajutoarele de până la 1.400 de lei de la Guvern
Românii care fac parte din categoriile vulnerabile vor putea primi bani în numerar pentru procurarea lemnelor de foc. Plățile se vor face la oficiile poștale, începând cu luna februarie. Guvernul discută o ordonanță de urgență care introduce această posibilitate.
Ajutoare sociale pentru românii cu nevoi, și în 2023. Cine poate beneficia de bani și care sunt sumele
Românii care se află într-un grad extrem de excluziune socială vor putea primi până la 10.000 de lei pentru nevoile imediate, pe baza diferitelor forme de sprijin care se vor acorda, a afirmat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.
Cât va câștiga Cristiano Ronaldo în Arabia Saudită. O sursă a dezvăluit pentru ce va primi sute de milioane de euro
Fotbalistul Cristiano Ronaldo va primi peste 400 de milioane de euro în Arabia Saudită, dintre care jumătate pentru a promova viitoarea candidatură a regatului pentru Cupa Mondială din 2030.
BCE se așteaptă în următoarele trimestre la o creștere „extrem de solidă” a salariilor
Creşterea salariilor din zona euro ar urma să fie „extrem de solidă” în următoarele trimestre, dar nivelul real al salariilor va scădea probabil, ţinând cont de inflaţia ridicată, se arată în buletinul economic al Băncii Centrale Europene.
România ajunge din urmă statele vecine mai bogate cu ajutorul banilor europeni
În 2023, România ar putea depăși cu ajutorul fondurilor europene economiile statelor vecine care stagnează. Creșterea economică ar putea veni pe fondul stabilității monedei europene și a investițiilor străine, stimulate și datorită relocării unor activități din Rusia și Ucraina.
Cresc soldele militarilor. Acestea contează la calculul pensiei
Polemica pe tema diferențelor dintre pensiile speciale și cele ocupaționale pare să nu se mai termine. Indiferent de nivelul de contributivitate, pensiile au crescut de la începutul anului. Iar în cazul militarilor vor crește și soldele de grad, calculate în funcție de salariul minim.
Tichetele de masă, prea mici pentru prânzul zilnic. Valoarea maximă a bonului de masă este de 30 de lei, dar nu toți angajatorii o oferă
Deși valoarea maximă a unui bon de masă a fost mărită la 30 de lei, nu toți angajatorii au optat pentru această valoare. În plus, mulți dintre angajatori nu oferă deloc acest beneficiu angajaților.
Concedierile, pericolul prețurilor mari. Încasările reduse și costurile mari de producție pot genera concedieri colective
Problemele de pe piața globală a muncii încep să afecteze și afacerile mari. Gigantul Amazon a anunțat că renunță la 18 mii de angajați. Nici România nu este la adăpost. Mai multe companii, unele cu acționariat de Stat, au recurs la concedieri, din cauza costurilor cu energia.
Trecerea la euro, pretext pentru scumpiri, în Croația. Guvernul amenință cu instaurarea unor liste negre, cu practici comerciale interzise
La doar câteva zile de la adoptarea monedei euro, Croația se confruntă cu creșteri alarmante ale prețurilor. Ministrul Economiei Davor Filipović acuză comercianții că folosesc tranziția de la kuna la euro drept pretext pentru a mări prețurile și că încearcă să înșele cetățenii.
Un sfert din cheltuielile europenilor au fost pentru întreținerea locuințelor
Locuinţa, apa, electricitatea, gazele naturale şi alţi combustibili au reprezentat un sfert (25%) din cheltuielile gospodăriilor din UE, în 2021, un declin de 0,5% faţă de 2020, în timp ce alimentele şi băuturile nealcoolice au însemnat 14,3%, o scădere tot de 0,5% comparativ cu anul anterior
Recesiunea bate la ușă. Inflația, majorarea dobânzilor și războiul pot aduce recesiune în 2023
2023 prezintă risc de recesiune. Este avertismentul venit de la Fondul Monetar Internațional. Economiile mari vor frâna în acest an. Inflația, dobânzile mari și criza energiei sunt factorii care pot afecta puternic principalele piețe financiare ale lumii.
Firmele preferă creditele în euro. Împrumuturile în valută pentru companii au crescut cu aproape 40%
Creșterea dobânzilor la lei spre 10%, de trei ori mai mult faţă de valută, determină firmele să prefere creditele în valută. Viteza de creştere anuală a creditelor în valuta ale companiilor a înregistrat un avans important de la jumătatea anului 2022.