Potrivit surselor Euronews, CCR a respins sesizarea opoziției, cu privire la majorarea salariilor aleșilor locali. Actul normativ, care crește indemnizațiile primarilor cu până la 2.000 de lei, a fost atacat de opoziție.
Legea a fost adoptată în septembrie anul trecut de coaliția PNL-PSD-UDMR. Prin acest act normativ, salariile aleșilor locali au fost dezghețate parțial, pentru că ele fuseseră înghețate la nivelul din 2019. Actul normativ prevede că salariile ar trebui să fie raportate la salariul minim din 2021, adică la 2.300 de lei, față de 2.080, atât cât era acest salariu minim în 2019.
Potrivit noii legi și noilor calcule, salariul primarului general, cel mai mare din țară, ar crește cu 2.200 de lei. Salariul unui viceprimar sau al primarilor de sector, al președinților de Consilii Județene, al primarilor de municipii de județ ar crește cu 1.980 de lei, al vicepreședinților de Consilii Județene cu 1.760 de lei, iar al unui primar de municipiu ar ajunge să fie mai mare cu 1.650 de lei.
Această lege ar permite și alte majorări în administrația publică, deoarece, în acest moment, salariile din cadrul primăriilor și din cadrul Consiliilor Județene sunt plafonate la nivelul maxim al salariului viceprimarului.
Opoziția, cei de la USR și cei de la Forța Dreptei, au spus că legea are mai multe vicii de constituționalitate.
Pe de o parte, majoritatea PNL-PSD-UDMR nu a indicat sursa de finanțare, nu a indicat impactul bugetar al acestui act normativ de majorare a salariilor primarilor și nu au fost respectate procedurile parlamentare. Curtea Constituţională a României a luat deja în discuție acest dosar.