ARTA DIGITALĂ
SORA vitregă a realității: Cum arată ”trădarea imaginii” în era aplicațiilor AI
Cui și de ce îi este frică de inteligența artificială. Poate fi un titlu de dezbatere perfect legitim în prezent. Noile aplicații dezvoltate în domeniul tehnologiei îi încurajează pe unii, dar le provoacă temeri serioase altora.
Sub cerul înstelat al lui Van Gogh. La Budapesta se deschide expoziția de artă imersivă dedicată pictorului
Cum ar fi să pășești sub cerul înstelat pictat chiar de marele artist olandez Vincent van Gogh? Iubitorii de artă din Budapesta vor avea această ocazie, în cadrul unei expoziții de artă imersivă, dedicată unuia dintre cei mai talentați pictori.
Andrés Reisinger, unul dintre cei mai căutați artiști digitali ai secolului XXI, a construit Grădina Eden pentru Dior
Andrés Reisinger estompează granița dintre lumea reală și cea digitală. Creează o lume aseptică, un fel de Geneză primordiala în arta. Fiecare lucrare te atrage spre o Grădina a Edenului din care răul și urâtul lipsesc.
#TheCube - Luminile uitate pornite în Palatul Parlamentului, călcâiul lui Ahile pentru iMapp
Timp de 12 ore, pe fața Palatului Parlamentului au fost proiectate lucrări digitale care îmbină arta cu tehnologia, însă prezentarea futuristă s-a lovit de neglijența angajaților Parlamentului, care au uitat pornite luminile de la două ferestre.
GALERIE FOTO. iMapp Bucharest. Proiecții pe Casa Poporului, la cel mai mare concurs de videomapping din lume
Peste 50.000 de oameni au participat la cea de-a opta ediţie a concursului internaţional de 3D video mapping iMapp Bucharest - Winners League organizat, sâmbătă seara, în Piaţa Constituţiei, informează Primăria Capitalei într-o postare pe pagina de Facebook.
r/Place 2023 – proiectul colectiv de artă de pe Reddit care se transformă într-un protest
Reddit a lansat oficial joi dimineață ediția 2023 a proiectului artistic colaborativ r/Place. Ediția din acest an este plină de mesaje de protest împotriva Reddit și a directorului general al platformei.
”Statuia imposibilă” creată de inteligența artificială combină stilurile a cinci mari sculptori. Unde a fost expusă
Inteligența artificială a fost folosită pentru a realiza ”statuia imposibilă". Creația este o îmbinare a stilurilor a cinci maeștri sculptori, printre care Michelangelo, Rodin și Takamura.
Ed Sheeran prezintă în avanpremieră pe TikTok cea mai nouă piesă. Artiștii Occidentali susțin că TikTok este esențial pentru munca lor
TikTok s-a confruntat cu multă publicitate negativă în ultimele săptămâni. Compania chineză ByteDance, cea care deține platforma, a fost supusă unui control riguros de către autoritățile Occidentale care gestionează securitatea datelor.
Poate inteligența artificială să genereze artă? Sunt cazuri în care graficienii încalcă drepturile de autor, susțin unii artiști
Inteligența artificială poate genera artă în locul omului? Depinde pe cine întrebi, subiectul stârnește multe controverse. Criticii susțin că tehnologia copiază și procesează imagini încălcând drepturile de autor. Pe de altă parte, cei care fac new media art se consideră și ei, artiști.
INTERVIU. Pictoriță româncă stabilită la Praga: Mă consider călătoare în lumea interioară. Majoritatea fetelor pe care le pictez au ochii închiși
Andreea Molocea, pictoriță româncă stabilită la Praga, a desenat-o pe Mrs. Dalloway folosind elemente care amintesc de folclorul românesc și a adăugat jos, în colțul imaginii, un animal mic de companie, o furnică pe care o numește mica tristețe.
O versiune inedită a tabloului «Fata cu cercel de perlă» realizată de inteligența artificială stârnește controverse
O versiune realizată cu ajutorul inteligenţei artificiale după una dintre cele mai ilustre lucrări din istoria picturii, Fata cu cercel de perlă, de Vermeer, a stârnit controverse după ce a fost expusă vineri într-un muzeu olandez.
O fată din Epoca Bronzului are propriul avatar și le vorbește vizitatorilor muzeului. Rămășițele ei au fost descoperite acum 100 de ani
Muzeul Național din Copenhaga expune un personaj din Epoca de Bronz, care le vorbește vizitatorilor dintr-un ecran. Pe baza rămășițelor descoperite de arheologi, o echipă de artiști 3D a reușit să creeze avatarul fetei din satul Egtved, care a trăit până la finalul anului 1370, înainte de Hristos.
Provocările inteligenței artificiale în 2023: ChatGPT 4, combaterea schimbărilor climatice și probleme legate de etică
Inteligența artificială s-a dezvoltat foarte mult în 2022 și a reușit să genereze de la zero texte, videoclipuri și imagini impresionante. Este, de asemenea, principala noastră predicție tehnologică pentru 2023. Pe lângă faptul că este o sursă de fascinație, este și una care poate provoca teamă
Miliarde de euro pentru opere de artă, în 2022. Casele de licitații au obținut sume record, în pofida dificultăților economice
Arta continuă să se vândă bine în ciuda vremurilor dificile pe care le traversăm, din punct de vedere economic și geopolitic. Tranzacțiile pe piața artei se ridică la zeci de miliarde de dolari, iar anul 2022 pare să fi semnalat o revenire la situația de dinaintea pandemiei de COVID-19.
Voice Gems: Artiștii care transformă vocile oamenilor în sculpturi digitale
Oamenii au comemorat întotdeauna evenimentele prin intermediul obiectelor fizice. Fie că este vorba de o căsătorie comemorată cu ajutorul verighetelor sau amintirea unei personae dragi printr-o fotografie, am găsit întotdeauna modalități de a materializa sentimentele noastre în ceva tactil.
Noile tehnologii în arta vizuală. Inteligența artificială poate genera opere de artă în baza unei descrieri
O lucrare de artă stârnește controverse în Statele Unite, după ce a câștigat o competiție de imagini manipulate digital. Cazul conturează o nouă realitate, una tot mai populară, care te face să te întrebi dacă arta va mai fi vreodată ca până acum.
Arta - simplă pasiune sau investiție. Investițiile în artă, considerate printre cele mai sigure
Arta e una dintre cele mai sigure investiții. A dovedit-o istoria, dar și perioada pandemiei, când numărul de tranzacții a crescut. Vânzările în cadrul licitațiilor sunt tot mai căutate, spun specialiștii.