Cui și de ce îi este frică de Inteligența Artificială. Poate fi un titlu de dezbatere perfect legitim în prezent. Noile aplicații dezvoltate în domeniul tehnologiei îi încurajează pe unii, dar le provoacă temeri serioase altora.
Inteligența Artificială Generativă, adică aceea care este capabilă să creeze conținut propriu, a venit la pachet cu un întreg arsenal de frici: ce se întâmplă dacă lucrurile scapă de sub control, iar un program precum SORA devine arma preferată a dezinformării?
Alida Mocanu, jurnalist Euronews: Aceasta nu este o pipă - este numele unui tablou celebru realizat în anul 1929 de pictorul Rene Magritte. Pictura are însă și un alt nume ”Trădarea imaginii”. Artistul a vrut să transmită un mesaj-manifest despre diferența dintre un obiect real și reprezentarea acestuia.
La un secol depărtare de manifestul artistic al pictorului suprarealist, ne confruntăm cu înțelegerea unei paralele asemănătoare. Doar că ne-am mutat dintr-o zonă a visării, în una rece, a cifrelor și a reprezentării directe.
SORA este capabilă să genereze clipuri video de o calitate greu de contestat
În 2024, la ceva mai bine de un an de când Chat GPT răscolea omenirea, SORA, un produs al aceleiași companii, Open AI, mută lucrurile exponențial și adâncește dezbaterea percepției despre real și reprezentare. SORA este capabilă să transforme comenzile primite printr-un text scris, un așa-numit "prompt", în limbaj de specialitate, într-un video de o calitate greu de contestat. Și care, categoric, păcălește ochiul neavizat.
Mihai Drăgolea, regizor: Poate că se poate folosi pentru unele funcții, să dai un material video rapid, de consum de masă. Nu știu dacă ne trebuie așa ceva, dar cu siguranță nu poate să înlocuiască ce face un om care lucrează cu imaginea, care produce imagine, care filmează în lumea reală. Pentru că AI va agrega din lumea virtuală.
Avem în față una dintre cele mai periculoase tehnologii
Deocamdată, SORA poate realiza clipuri de maximum 60 de secunde, pline cu detalii. Fără prea multe argumente, putem spune că avem în față una dintre cele mai periculoase tehnologii, odată ajunse în mâinile... cui nu trebuie. Vorbim, desigur, despre deep fake, fenomen cu care ne confruntăm mai mult ca oricând, în acest început de an.
John Malkovich, actor: Înțeleg ce poate face, dar nu i-aș da mai multă putere decât ceea ce se consideră absolut necesar. Este valabil și pentru oamenii care programează Inteligența Artificială. Și, de fapt, aceasta este problema. Pentru că ei sunt cei care decid ce este informație, ce este informație aprobată. Și tot ei decid cum folosim dezinformarea, așa cum a fost ea inventată de Iosif Stalin însuși. I-a spus dezinformare, pentru că i se părea că sună franțuzește.
”Inteligența Artificială nu se poate baza decât pe ceea ce există deja”
Geoffrey Rush, actor: Nu știu. Inteligența Artificială, care este la modă în acest moment, pentru mine reprezintă doar o pastișă. Nu se poate baza decât pe ceea ce există deja.
Adrian Ghenie, artist vizual: Este ca o chestiune biblică, aceeași ecuație psihologică acolo, nu? Creatorul și creația. Și creatorul îi spune să nu facă ceva și din acel moment îl bănuiește deja că va face. Pentru că nu are încredere în propria lui creație, nu?
Iată, așadar, și rădăcina de la care se dezvoltă îngrijorarea celor din domeniile artistice. Cum va arăta arta viitorului în condițiile în care oricine - absolut oricine - poate crea cu două fraze bine scrise. Și, în viitor, direct cu vocea.
Open AI admite că este preocupată ca SORA să nu devină un instrument în războiul dezinformării
Mihai Drăgolea, regizor: O să aibă niște efecte suspecte pentru că eu, făcând documentare și film de ficțiune, când filmez în realitatea istorică, ești supus unui hazard din ăsta existențial. Nu știu, se poate tot timpul întâmpla ceva, chiar și acum când facem interviul. Sunt pe lângă mine niște câini care pot veni să-mi miroasă capul. Și cred că AI-ul o să înlăture chestia asta de hazard, care ne plăcea atunci când îl vedeam în imagini. Probabil o să devină totul mai sintetic.
Teoretic, și la nivel declarativ, Open AI admite că este preocupată ca SORA să nu devină un instrument în războiul dezinformării. Însuși omul care a popularizat Chat GPT, Sam Altman, a recunoscut, la rându-i, într-un interviu, că aceasta e cea mai mare temere a sa în ceea ce privește Inteligența Artificială și soluțiile generative din acest moment.