Oamenii au comemorat întotdeauna evenimentele prin intermediul obiectelor fizice. Fie că este vorba de o căsătorie comemorată cu ajutorul verighetelor sau amintirea unei personae dragi printr-o fotografie, am găsit întotdeauna modalități de a materializa sentimentele noastre în ceva tactil.
Artistul Harry Yeff dorește să facă același lucru pentru vocile noastre.
Harry Yeff și Trung Bao au reușit să transforme vocile celor pe care îi iubim în obiecte digitale și fizice.
Pietrele prețioase digitale rezultate sunt incredibile de privit. Frumusețea este evidentă, iar profunzimea poveștii din spatele lor rămâne în amintire.
În mod normal, o voce sau o expresie vocală este ca un fum - vine și pleacă.
"Ideea că o voce poate fi de fapt reprezentată ca ceva static reprezintă filozofia și convingerea mea că fiecare expresie vocală este ceva remarcabil", a mai spus artistul.
În procesul de concentrare asupra limbajului și a conținutului expresiei, Yeff crede că pierdem din vedere esența. În schimb, el dorește să ne concentrăm asupra nenumăratelor detalii legate de vocea unei persoane: tonul, respirația și candoarea acesteia.
"Muzica expresiei tale este o parte imensă din tine", spune artistul. "O parte uriașă a identității noastre și a relațiilor noastre și, de asemenea, a celor mai profunde sensuri ale sinelui nostru se găsesc în informațiile din vocile noastre."
Acesta este motivul pentru care el crede că reprezentarea fizică a acestor fragmente sonore funcționează atât de bine ca o nouă metodă de ceremonie umană. Atunci când societatea dorește să își amintească ceva, a încercat întotdeauna să reprezinte temele centrale ale umanității prin obiecte, așa că de ce nu și întruchiparea unei voci?
Pentru acest proiect, Yeff și Bao au invitat mii de oameni să își transforme vocile în pietre prețioase digitale. Până în prezent, au creat 120 de piese.
Totuși, procesul de convertire a cuvintelor este mai mult decât o simplă introducere de date. Este o călătorie emoțională pentru artiști, care sunt mai mult preocupați de poveștile pe care aceste voci le aduc cu ele.
Prima voce pe care au preluat-o a fost a unui bărbat care dorea să își ceară partenera în căsătorie folosind sunetul râsului lor împreună, în loc de inelul de logodnă obișnuit.
O altă voce a fost a unui tată care a vrut să comemoreze o scurtă conversație cu fiica sa despre cum îmbătrânește.
Exponatele Voice Gems au fost prezentate la mai multe expoziții de artă prestigioase, de la Art Basel la o expoziție recentă la W1 Curates din Londra. Printre vocile colecționate se numără Ai Weiwei, Dr. Jane Goodall, Will.i.am și Sir Geoff Hurst, singurul jucător din lume care a marcat un hat-trick în finala Campionatului Mondial de Fotbal.
"Sir Geoff Hurst a vrut să păstreze amintirea acelei zile, deoarece mulți dintre membrii echipei sale au murit din cauza bolii Alzheimer. Și și-a dorit să păstreze acea amintire pentru a crea o nouă formă de moștenire", a precizat Yeff.
Versiunile digitale ale pietrelor prețioase, create pe blockchain ca NFT-uri
Versiunile digitale ale pietrelor prețioase au fost, de asemenea, create pe blockchain ca NFT-uri, pentru a le păstra în "Arhiva de 1000 de ani a pietrelor prețioase vocale" a lui Yeff și Bao.
Alegerea de a folosi tehnologia blockchain vine din modul în care fiecare bijuterie vocală aduce o amprentă digitală unică. Pentru fiecare fragment sonor, programul duo-ului creează un set de culori dintr-un sistem de 200.000 de particule.
"Aceste informații sunt un fel de suflet al vocii tale", spune Yeff.
Pornind de la lucrările digitale, pot fi create versiuni fizice, cum ar fi cele expuse în expozițiile recente din galerii.
Capturarea amprentei vocale, ca punct de plecare, este obiectivul artistic al lui Yeff cu Boa. Cei doi au creat o nouă formă de artefact, una care stochează calitatea esențială și cândva efemeră a unei persoane: vocea sa.
"Cred că este o nouă formă de povestire", spune Yeff. "Acel moment în care ai spus "te iubesc" unei persoane pentru prima dată sau cuiva care nu mai este în viață. Ceremonia nu trebuie să fie asociată cu o anumită religie sau cultură. Este un act de respect și ceva care îl face pe individ să simtă că are un sentiment de spațiu și de unitate cu acest lucru la care ține", a mai spus artistul.