Protestele continuă în Iran, după moartea tinerei Mahsa Amini. Oamenii din toate colțurile lumii au fost mișcați de situația cruntă prin care trec femeile. Solidaritatea se vede și în social media, prin artă.
Am vorbit cu @aiplague, un artist grafic ale cărui lucrări s-au viralizat în ultima săptămână. Sunt două clipuri extrem de puternice, realizate cu ajutorul unui program care folosește inteligența articifială pentru a transforma comenzi tip text în imagini.
Din motive de securitate, acesta a preferat să rămână cunoscut doar cu numele de utilizator.
De unde i-a venit ideea clipurilor
@aiplague, artist grafic: „Pe Instagram am dat peste un videoclip care prezenta ce se întâmplă în Iran. Am fost profund mișcat de Mahsa Amini, de povestea ei, și a tuturor acelor femei ale căror drepturi sunt încălcate de mulți ani. Am văzut cum oamenii au început lupta pentru libertatea lor și am vrut cu adevărat să îi susțin pentru ca ei să nu renunțe pentru nimic în lume. Și am înțeles, de asemenea, că acest subiect are nevoie de o largă publicitate.”
Artistul este de părere că, în aceste perioade dificile, oamenii ar trebui să comunice pentru a-i ajuta pe cei ale căror drepturi sunt încălcate. Își dorește să trăiască într-o lume în care semenii nu se sunt indiferenți. oamenii nu sunt indiferenți unii față de ceilalți, tocmai de aceea alege să fie un exemplu în acest sens.
Emoție redată prin artă
Pentru realizarea acestui clip, @aiplague a lucrat șase zile într-un program disponibil gratuit, care știe să transforme comenzi text în imagini și video.
aiplague, artist: „Când am început, nu existau atât de multe instrumente de inteligență artificială ca acum. Iar posibilitățile erau și ele limitate. Am folosit Disco Diffusion și am creat videoclipuri muzicale de animație. Pentru crearea artei mele folosesc «prompts» (acestea sunt cuvinte speciale pe care le dau AI-ului pentru a genera ceea ce am nevoie). Acum acord mai mult timp pentru a studia animația pe lângă video. Există mai multe versiuni diferite ale instrumentelor AI care pot fi utilizate în scopuri diferite (animație de la zero, animație peste videoclip, animație fotografică etc.). Setările care sunt responsabile pentru fluiditatea tranzițiilor, forța de expunere la animație în fotografia sau videoclipul original, mișcarea în cadru și multe altele joacă un rol foarte important. Acesta este un domeniu foarte vast și interesant care se dezvoltă în fiecare zi tot mai mult și se pare că posibilitățile sale vor crește la infinit.”
Reacția oamenilor
Arta lui @aiplague este o prezență relativ recentă pe Instagram. Abia de jumătate de an și-a făcut cont. Tocmai de aceea, artistul a fost „plăcut surprins când un număr foarte mare de oameni au început să se aboneze și să dea share videoclipului”.
@aiplague, artist grafi: „Am văzut cât de unit este poporul iranian și am simțit că are cu adevărat nevoie de sprijinul artiștilor din alte țări. Am primit multe mulțumiri și urări frumoase de la abonați și, de asemenea, m-au sprijinit foarte mult atunci când un actor celebru a distribuit videoclipurile mele, dar a etichetat din greșeală o altă persoană ca fiind creatorul. Oamenii i-au scris în comentarii și pe mail pentru ca acesta să-și dea seama de greșeală. Mă bucur foarte mult că ne ajutăm reciproc.”
Actorul în cauză este nimeni altul decât Josh Brolin, Thanos din Universul Marvel sau, recent, Gurney Halleck din "Dune".
Clip pentru autorul imnului protestatarilor. Shervin Hajipour a fost arestat
Cea mai recentă creație a lui @aiplague îi este dedicată cântărețului Shervin Hajipour, cel care a compus imnul neoficial al protestelor din Iran, Baraye (Pentru).
Potrivit presei internaționale, Shervin Hajipour a fost arestat odată ce melodia cu un mesaj extrem de puternic s-a viralizat în social media.
„A aprins o flacără în inimile oamenilor și le-a dat speranța de a nu renunța și de a continua să lupte. A fost capturat de autoritățile iraniene, iar postarea sa a fost ștearsă de pe Instagram. A dispărut și nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu el! Mulți oameni mi-au scris despre el și m-au rugat să fac un videoclip cu piesa lui. Și, bineînțeles, nu am putut sta deoparte”, a scris @aiplague în descrierea postării sale.
Presa britanică o citează pe sora artistului, care relatează că autoritățile i-ar fi cerut tânărului să declare alt compozitor pentru melodie. Scopul: să poată fi înlăturată de pe internet. Și mai îndârjiți, parcă, protestatarii au găsit mijloace de a o păstra urcată. Iar pe stradă se aude din ce în ce mai des. Inclusiv în Europa.
During a rally in Strasbourg, France in support of Iranian protesters, an #Afghan woman talked about the #Hazara genocide. An Iranian woman hugged her, and then more and more women joined in.#IranProtests2022#IranProtests#Rally4Iran #MahsaAmini#مهسا_امینی pic.twitter.com/oCIfHg1Vfs
— SAMRIBackup (@SamriBackup) October 2, 2022
Mahsa Amini a murit, la 22 de ani. Tânăra a fost arestată de „Poliția moralității” pentru că ar fi fost ceva în neregulă cu hijabul ei.
Tragedia a generat proteste în toată lumea, inclusiv în țara noastră. Zeci de iranieni și-au pierdut viețile în ciocnirile cu forțele de ordine, iar alte câteva sute au ajuns după gratii.