Marile case de modă încep să colaboreze cu jocuri video pupulare pentru a îmbrăca caracterele din joc. Balenciaga pentru Fornite, Louis Vuitton pentru League of Legends și Gucci pentru Sims sunt doar câteva exemple din ceea ce industria numește acum gaming fashion.
Lumi diferite, și totuși strâns legate
Până recent, jocurile video și moda păreau două lumi și hobby-uri total opuse. Percepție total greșită acum pentru că, datorită modei digitale, caracterele din jocuri ni le putem îmbrăca după dorință. Și nu oricum, ci în haine de lux.
În 2021, Demna Gvasalia a dezvăluit noua colecție Balenciaga printr-un joc video, ”Afterworld the age of tomorrow”. Jucătorii pot face o călătorie interactivă în „trecutul mitologic și viitorul proiectat” prin intermediul a 50 de avataruri, toate îmbrăcate în hainele din noua colecție. Proiectul a fost făcut în parteneriat cu Dimension, o platformă specializată în Metaverse și realitate augmentată.
Louis Vuitton pentru League of Legends și Balenciaga pentru Fortnite
Louis Vuiton a colaborat cu Riot Games pentru Finala Campionatului League of Legends din 2019 și a creat skin-uri speciale pentru campionii care urmau să participe. În urma parteneriatului, a fost lansată și o colecție în lumea reală, printre care s-au numărat tricouri și brelocuri cu Qiyana – personajul din joc – deloc ieftine, cu prețuri pornind de la 500 de dolari și ajungând până la aproape 6.000 pentru o geacă de piele. Poate părea că parteneriatul țintește o piață nișată, însă atât LV, cât și League of Legends, sunt branduri extrem de căutate, în special în Asia. Casa de modă a creat tot atunci 1.500 de joburi noi doar pentru a face față cererilor venite din China. Iar campionatele de LoL sunt ținute adesea în Asia - în 2018 în Seoul, iar în 2020 în Shanghai.
Marile case de modă au luptat și în - sau mai degrabă pentru - Fornite, un joc ce adună lunar 83 de milioane de jucători. Balenciaga a creat în 2021 o colecție specială pentru joc care a inclus ghiozdane, hanorace și piese emblematice din istoria casei de modă. Bineînțeles, parteneriatul a fost urmat și de o colecție reală, la fel ca în cazul Vuiton. A urmat și Moncler, care ne-a propus să ne îmbarcăm avatarurile într-un costum special care se schimbă în funcție de locația în care se află caracterul, accesorizat cu un Para-Pluie.
Dar poate cel mai surprinzător brand care a intrat în gaming fashion luna acesta este Ralph Lauren, care a oferit personajelor din joc costume polo inspirate din colecția „1992 stadium” a brandului american. Piesele din colecțiile speciale pentru Fortnite sunt disponibile în magazinul digital al jocului. Există și o colecție specială și pentru iubitorii de Sims, cu Gucci – o colecție de genți și sneakerși create special pentru „familile” noastre virtuale. La fel ca până acum, colecția este disponibilă și în viața reală și realizată din materiale sustenabile.
Dacă la început scopul principal în jocurile video era supraviețuirea, jucătorii pun acum accent din ce în ce mai mare pe cum arată caracterul lor. Iar asta nu se oprește doar la haine; cosmeticele și machiajul joacă de asemenea un rol extrem de important.
Episodul HYPE a fost filmat la Art Safari