Copiii orfani de un părinte ar putea rămâne fără bursă socială, dacă persoana sau persoanele în grija căreia a rămas minorul câștigă chiar și cu un leu mai mult peste un prag impus de un proiect pus în dezbatere publică. Asta s-ar întâmpla din anul școlar următor dacă acest proiect de metodologie pus vineri în dezbatere de către Ministerul Educației trece nemodificat. Mai multe ONG-uri se opun acestei schimbări și cer modificarea proiectului.
Soțul Gabrielei Lipciuc a murit în urmă cu 18 ani într-un accident de mașină. A lăsat în urmă 4 copii, dintre care doi gemeni de doar 2 luni. Drama familiei este una greu de imaginat. Acum se luptă prin intermediul asociației din care face parte pentru copiii rămași orfani.
Gabriela Lipciuc: ”Pierderea unui părinte prin deces este o traumă permanentă și societatea trebuie să prevină această traumă care s-ar putea croniciza, sau care ar putea să ducă la depresie, la adicție și alte complicații care pot rezulta”
Una dintre complicații este somatizarea șocului. Asta s-a întâmplat și în cazul băiatului cel mare.
Gabriela Lipciuc: ”Șocul pierderii a declanșat astmul cu care a rămas. Este o situație pe care o întâlnim nu rar la familiile care pierd un părinte prin deces.
Persoana somatizează și se declanșează anumite boli cronice. Avem copii în asociație care au făcut diabet, anorexie, bineînțeles depresie”
- An școlar 2023-2024: În ce condiții elevii beneficiază de transport public gratuit. Studenții, transport redus cu 90%
- Proiect: Admiterea la liceu s-ar putea schimba în 2024: media din gimnaziu, principalul criteriu de departajare
- Prefectul Capitalei propune adeverințe că elevii au fost testați antidrog și chestionar pentru părinți
De asemenea, stigmatizarea copiilor orfani este o situație destul de des întâlnită în mediul școlar.
Gabriela Lipciuc: ”Există profesori care te întreagă direct în sala de clasă cum a murit părintele respectiv”
Toate acestea înseamnă cheltuieli în plus pentru familie - cu medici, cu psihologi și nu numai.
Andreea Marin: ”Am cerut să nu se facă această diferență. Am cerut ca și copilul care a pierdut un părinte să fie tratat la fel ca și cel care i-a pierdut pe amandoi.
Credeți-mă, durerea si urmarile care sunt multiple sunt la fel de mari.
Contează de-a lungul timpului pentru orice părinte, orice venit ar avea, pentru orice copil care-și pierde părintele contează acest ajutor. Da, contează la orice nivel: la nivel psihologic, sufletesc, atunci când se află la școală și altul ia bursa și el nu o ia, pentru că așa spune noua metodologie”
Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației: ”Am preluat observațiile dumnealor, vom prelua si observațiile din dezbaterea publică de astăzi.
Vom prelua și ceea ce a venit pe adresa de mail de pe site-ul Ministerului, pentru că documentul este în transparență până pe data de 4 septembrie și vă asigur că vom lua cele mai bune măsuri, astfel încât să nu nemulțumim pe nimeni, să venim în sprijinul tuturor categoriilor de elevi, care se află fie în situații socio-economice dezavantajoase sau care fac parte din grupuri vulnerabile, asa cum s-a prevăzut și în legea educației”
În prezent, bursa socială minimă este de 200 de lei, dar poate să fie mai mult de atât, fiind plătită de către autoritățile locale.