Noul an școlar 2023-2024 începe așa cum s-a încheiat precedentul: sub spectrul nemulțumirilor salariale. 2.500 de directori de școli din întreaga țară cer majorări de salarii printr-o petiție trimisă Guvernului.
Directorii unităților de învățământ cer salarii mai mari sau își dau demisia
Directorii a patru unități de învățământ din mediul rural din Dolj au demisionat în august. Ar putea fi, însă, și mai mulți. Ei susțin că, după majorările aplicate de Guvern în vară, ar fi ajuns să ia, de fapt, mai puțini bani decât profesorii.
Gheorghe Barbu, director Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Craiova: „Un coleg de-al meu cu gradație de merit, cred că cu gradul I peste 25 de ani vechime așa cum am și eu, are cu 300/400 de lei mai mult decât am eu acum”.
Este anormal ca managerul unei unități de învățământ să aibă salariul sub cel al profesorilor, mai spun cei nemulțumiți, care invocă un grad mai mare de responsabilitate pe care îl au.
Gheorghe Barbu, director Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Craiova: „Nu este, cred eu, corect ca având răspundere patriomonială și financiară pe lângă răspunderea privind partea educațională ca salarizarea unui director să fie sub valoarea unei salarizări a unui cadru didactic cu aceeași vechime, de exemplu”.
Directorul Liceul Tehnologic de Transporturi Auto din Craiova este unul dintre cei 2.500 de semnatari ai petiției înaintate Guvernului.
La școala Teasc, din Dolj, de exemplu, unde directorul a demisionat, părinții elevilor regretă plecarea acestuia.
Tatăl unui elev: „Era un director bun. Chiar super”.
Reporter: De obicei, directorii au și ore. Intra la clasă?
Da, bineințeles, întotdeauna intra la ore, nu s-a pus problema.
Reporter: De ce specializare era?
De română.
Elevă: „Cu noi a făcut un opțional pentru că, fiind clasa a VIII-a, a zis să ne ajute cu ceva”.