Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski va prezenta „planul de victorie” al Ucrainei la reuniunea de la Ramstein

Ucraina își va prezenta planul de victorie în războiul împotriva Rusiei la o reuniune periodică a aliaților săi organizată în orașul Ramstein din Germania. Anunțul a fost făcut sâmbătă de președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un mesaj publicat pe Telegram.

„Vom prezenta planul de victorie, paşi concreţi, clari, pentru un sfârşit just al războiului", a scris liderul de la Kiev, potrivit agenției DPA, citată de Agerpres.

Ucraina încearcă de aproape 1.000 de zile să respingă invazia Rusiei. Guvernul de la Kiev a sugerat în ultimele luni un plan de încheiere a războiului.

Planul victoriei nu a fost făcut public deocamdată, însă Volodimir Zelenski l-a prezentat preşedintelui american Joe Biden, precum şi ambilor candidaţi principali la alegerile prezidenţiale din Statele Unite, cu ocazia vizitei pe care a efectuat-o la Washington luna trecută.

Ce ar conține planul victoriei Ucrainei

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a precizat că planul conţine „o serie de paşi productivi” în care SUA se vor angaja alături de Ucraina.

În schimb, mai mulți oficiali americani au declarat pentru Wall Street Journal că planul promovat de Zelenski e mai degrabă o solicitare reambalată pentru mai multe arme şi pentru o ridicare a restricţiilor privind utilizarea rachetelor cu rază lungă de acţiune, decât o strategie cuprinzătoare, notează sursa citată.

Ce state vor participa la reuniunea de la Ramstein

O nouă reuniune a „Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei”, înființat la baza aeriană americană Ramstein din landul german Renania-Palatinat după lansarea invaziei ruse asupra statului ucrainean, va avea loc la 12 octombrie, cu scopul de a coordona sprijinul militar pentru Guvernul de la Kiev.

Aproape 50 de state, printre care țări membre NATO şi alţi aliaţi ai Ucrainei, sunt aşteptate să participe. Unele dintre acestea vor fi reprezentate la nivel de şef de stat sau de Guvern. La întâlnire va fi prezent şi preşedintele american Joe Biden.

Biden se va afla la Berlin înaintea summitului, unde se va întâlni cu cancelarul german Olaf Scholz şi cu preşedintele federal Frank-Walter Steinmeier. Aceasta va fi prima vizită bilaterală a lui Biden în Germania în timpul mandatului său de aproape patru ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE