Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat, joi, că este vizat de o „ o acțiune de compromitere deliberată” care, din punctul său de vedere, „seamănă foarte mult cu operațiune a Rusiei”. Într-un interviu acordat postului Digi24, fostul secretar general adjunct al NATO a precizat că este „obligația sa” să se sesiseze instituțiile statului român despre ceea ce consideră a fi o acțiune de kompromat la adresa sa „făcută direct de FSB sau de interpuși”
- Publicația Context.ro a descoperit că fostul său șef de campanie al lui Mircea Geoană, Rareș Mănescu, ar avea legături cu un propagandist rus. Context.ro face parte din The Organized Crime and Corruption Reporting Project, o organizație internațională de jurnaliști de investigație, care a fost nominalizată anul trecut la premiul Nobel pentru Pace.
Mircea Geoană a negat acuzațiile care ar avea „în spate o operțiune soficisticată de compromitere”.
„Dacă cineva cu un mimim de bună credință poate să credă că cineva care a fost cinci ani la vârful NATO. E cea mai densă sită. Ești super-verificat. Dacă cineva crede că stă cinci ani la NATO, este ambasador în SUA, ministru de Externe (...)
Dacă cineva are tupeul să sugereze (...) că aș fi agentul rușilor. Cum poți să spui asta?”, a spus Mircea Geoană, la Digi24.
„Am văzut la NATO acest tip de operațiuni de zeci și sute de ori. Există o formă pe care o poți vedea pentru că se repetă în diferite țări. O așa-zisă rețea externă și așa-ziși investigatori jurnalistici descoperă nu știu ce… Și acea rețea finanțată de domnul Hodorkovski (afaceristul rus Mihail Hodorkovski, condamnat la închisoare după ce a intrat în conflict cu Vladimir Putin, n.red) a avut de-a face cu această așa-zisă investigație”, a menționat fostul secretar adjunct al NATO.
Pe data de 1 octombrie, Context.ro a scris că un coordonator al campaniei lui Mircea Geoană este partener de afaceri cu un propagandist rus care a fost în Crimeea de cel puțin 10 ori după anexarea ilegală din 2014, după cum relevă o investigație internațională. Jurnaliștii rețelei The Organised Crime and Corruption Reporting Project, din care face parte și Context.ro au aflat că Rareș Mănescu, fostul primar al Sectorului 6, a înființat o firmă alături de un om de afaceri rus, în timp ce se ocupa de campania lui Geoană pe când acesta era încă adjunct la NATO.
În timp ce făcea parte din echipa de campanie a lui Mircea Geoană, fostul liberal Rareș Mănescu a înregistrat în Ilfov o companie alături de un om de afaceri rus.
Întrebat despre relația cu Rareș Mănescu, Geoană s-a apărat, precizând că „nu poți să pleci de la ipoteza că există o astfel de vulnerabilitate la un înalt oficial NATO”
„E de obligația mea să sesisez instituțiile statului român. Am văzut de la NATO aceste operațiuni de zeci și sute de ori. (...) Este o campanie de compromitere care seamănă foarte mult cu operațiune a Rusiei. Că e făcută direct de FSB sau de interpuși. Nu știu”, a mai spus fostul secretar adjunct al NATO.
„Dacă vă uitați la această fabricațiune, momentul în care Rareș Mănescu a făcut nu știu ce afacere cu un rus era în iulie... În aprilie a plecat de la România Renaște”, a adăugat el.
Goeană: „Sunt convins că este o operațiune FSB”
De asemenea, Mircea Geoană a punctat că nu are relații cu Rareș Mănescu și a catalogat drept o „ minciună sfruntată” legătura echipei sale de campanie cu elemente din Rusia.
„Eu nu am avut campanie până când nu am început-o oficial, când am plecat de la NATO. Cineva a spus că el a condus campania lui Geoană când Geoană nu avea o campanie (...)
Dacă vă uitați puțin la această fabricațiune: se spune, n-avem nicio dovadă, că Rareș Mănescu a făcut nu știu ce business cu un rus, în luna iulie, mult după ce a plecat din acea episodică prezență în Mișcarea România Renaște”, a mai spus candidatul la președinție.
„E o acțiune de compromitere, de linșaj mediatic. (...) Sunt convins că este o operațiune FSB. Seamănă ca la indigo...E o operațiune din afară și folosit prin proxies. Este o acțiune de compromitere deliberată. E manual FSB de operare”, a concluzionat el.